Vklady v španielskych bankách výrazne klesli

Madrid/Frankfurt nad Mohanom 29. júna (TASR) - Klienti španielskych bánk podľa aktuálnych údajov masívne vyberajú peniaze zo svojich kont.

Madrid/Frankfurt nad Mohanom 29. júna (TASR) – Klienti španielskych bánk podľa aktuálnych údajov masívne vyberajú peniaze zo svojich kont.
Podľa dnes zverejnenej štatistiky Európskej centrálnej banky (ECB) klesol v máji objem vkladov súkromných zákazníkov a firiem v španielskych bankách o 33 miliárd eur na približne 1,593 bilióna eur. To znamená, že vklady padli na najnižšiu úroveň od októbra 2008, kedy po páde investičnej banky Lehman Brothers dosiahla finančná kríza vrchol.
V priebehu uplynulého roka sa objem vkladov v španielskych finančných inštitútoch prepadol asi o 133 miliárd eur, informovala ECB. Údaje podľa expertov zahŕňajú vklady celého privátneho sektora s výnimkou finančného.
Zatiaľ čo vklady v španielskych bankách klesajú, finančné inštitúty v Taliansku nezaznamenali významnejšiu zmenu. V druhom štáte eurozóny ohrozenom krízou ich objem v máji zostal na úrovni 1,414 miliardy eur.
V máji sa španielska banková kríza vyostrila a dosiahla svoj doterajší vrchol. Do problémov sa dostala predovšetkým sporiteľňa Bankia.

Súvisiace články

Aktuálne správy