Maloobchodný predaj v Nemecku v máji klesol

Berlín 29. júna (TASR) – Maloobchodný predaj v Nemecku v máji opäť klesol, už druhý mesiac po sebe. Na príčine je prehlbovanie dlhovej krízy v eurozóne a neisté vyhliadky ekonomiky, pre ktoré ľudia opatrnejšie utrácajú. Informoval o tom dnes spolkový štatistický úrad.
Podľa štatistík sa tržby nemeckých maloobchodníkov v máji znížili o 0,3 % v porovnaní s aprílom, keď klesli medzimesačne o 0,2 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že obchodníkom v máji obrat stúpne o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj v najväčšej ekonomike eurozóny v máji znížil o 1,1 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že klesne o 1,9 %. Na porovnanie, v apríli sa maloobchodné tržby v krajine prepadli medziročne o 4,3 %.
Relatívne nízka nezamestnanosť, klesajúce ceny energií a rastúce platy prispeli k zvýšeniu spotrebiteľských výdavkov v Nemecku. To ochránilo ekonomiku pred tvrdším vplyvom dlhovej krízy. Ale minimálne sedem krajín eurozóny sa už prepadlo do recesie. Aj úsporné opatrenia, ktoré musia zavádzať všetky európske štáty, majú negatívny vplyv na nemecký export. Podnikateľom a investorom v krajine sa preto zhoršuje nálada.

Súvisiace články

Aktuálne správy