Bežný účet platobnej bilancie vykázal prebytok 388 mil. eur

Bežný účet platobnej bilancie Slovenska skončil po prvých dvoch mesiacoch tohto roka podľa spresnených údajov Národnej banky Slovenska (NBS) v prebytku 388,3 mil. eur. Dominantnou zložkou bežného účtu zostáva naďalej obchodná bilancia, ktorá vo februári vykázala prebytok 646,8 mil. eur. V pluse bola aj bilancia služieb na úrovni 17,5 mil. eur. Bilancia výnosov naopak vykázala schodok 244,2 mil. eur a bežné transfery boli v mínuse 31,8 mil. eur.

Kapitálový a finančný účet platobnej bilancie boli po dvoch mesiacoch tohto roka rovnako v prebytku, a to v sume 308,3 mil. eur. Postaral sa o to finančný účet s prebytkom na úrovni 314,7 mil. eur, kým kapitálový účet bol v miernom mínuse 6,4 mil. eur. Pri položke chyby a omyly eviduje centrálna banka v februári schodok 720 mil. eur a tak celková platobná bilancia Slovenska bola po prvých dvoch mesiacoch v schodku 23,6 mil. eur.

V rámci finančného účtu pritom pozitívnu bilanciu evidovali aj priame investície na úrovni 897,2 mil. eur, a to najmä vďaka priamym investíciám v SR. V mierne vyššom prebytku, na úrovni 899,4 mil. eur, boli portfóliové investície. Tieto prebytky však korigoval predovšetkým schodok evidovaný pri ostatných investíciách v sume 1,499 mld. eur. Pri finančných derivátoch vykázala centrálna banka prebytok na úrovni 17,3 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy