Objem stavebných medziúverov v apríli na historických maximách

Stavebné sporiteľne ich poskytli klientom za 50,1 mil. eur pri medziročnom náraste o 109,2 %

Objem stavebných medziúverov sa v apríli dostal na historické maximá od zavedenia eura. Ako ďalej konštatuje spoločnosť Fincentrum, stavebné sporiteľne ich poskytli klientom za 50,1 mil. eur pri medziročnom náraste o 109,2 %. Objem hypotekárnych úverov klesol. Spotrebiteľské úvery síce medzimesačne klesli, medziročne však rástli a ich objem rastie medziročne nepretržite od novembra 2010.

Aj keď v porovnaní s ostatnými typmi úverov nie sú stavebné medziúvery zastúpené veľmi početne, aprílový objem naznačuje podľa Fincentra istú zmenu v prístupe žiadateľov o úver. „Za výrazným nárastom je určite akciová kampaň najväčšej stavebnej sporiteľne, ktorú z konca marca predĺžili do konca mája. Otázkou je, či klienti nebudú sklamaní, keď sa im akciové sadzby po čase upravia na vyššie,“ povedal analytik Fincentra Ján Porázik. Objem stavebných úverov 4 mil. eur bol najvyšší od mája 2010 a medziročne sa zvýšil o 43 %.

Objem spotrebiteľských úverov dosiahol takmer 100 mil. eur a po rekordnom marci, kedy to bolo 120 miliónov, síce klesol medzimesačne o 17 %, ale stále ide podľa Fincentra o pomerne vysoké číslo, čo potvrdzuje medziročný rast o 5,7 %. „Keď si spomenieme, ako sa vyvíjalo makro prostredie v prvom kvartáli minulého roka a aké problémy postihujú ekonomiku dnes, je tento nárast ťažšie vysvetliteľný. Zdá sa, že Slováci na slovo kríza v médiách veľmi nereagujú a nesprávajú sa podľa neho. Takúto rely nevidieť v žiadnom segmente úverovania,“ pokračoval Porázik.

Prostredníctvom hypoték a ostatných úverov na bývanie poskytli banky v apríli Slovákom 240 mil. eur, čo je medziročne menej o 21 % a medzimesačne o 17,6 %. „V tomto segmente úverov sledujeme od začiatku roka rovnaký trend, objemy úverov sú celkom vysoké, ale nižšie, ako boli vlani počas hypotekárneho boomu, keď záujem o financovanie bývania vyvrcholil v máji 2011,“ uviedol Porázik.

Súvisiace články

Aktuálne správy