Mnohé odporúčania EK rezort práce zapracuje do zákonov

S podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom sa podľa ministra práce Jána Richtera zhodli na tom, že videnie Európskej komisie sa v mnohých prípadoch zhoduje s pohľadom slovenskej vlády.

Väčšinu odporúčaní, ktoré dala Európska komisia (EK) Slovensku v oblasti práce a sociálnych vecí, už ministerstvo práce a sociálnych vecí pripravilo do legislatívneho procesu. Po rokovaní s podpredsedom EK Marošom Šefčovičom to uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Ide podľa neho o dôchodkovú reformu, či aktívnu politiku trhu práce. „Pripravujeme konkrétne riešenie týchto problémov,“ povedal minister. S podpredsedom EK sa podľa neho zhodli na tom, že videnie Európskej komisie sa v mnohých prípadoch zhoduje s pohľadom slovenskej vlády. „Ide o otázku dlhodobo nezamestnaných, problematika väčšieho zamestnávania žien, riešenia marginalizovaných komunít, vrátane rómskej komunity, či predškolská príprava rómskych detí,“ uviedol k odporúčaniam podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Slovensko čakajú v nasledujúcom období vážne a náročné výzvy v oblasti verejných financií, pracovného trhu, daní, vzdelávania či verejnej správy. Konštatuje to Európska komisia vo svojich špecifických odporúčaniach pre Slovensko. Napriek tomu, že Slovensko prijalo opatrenia a zaviedlo reformy v záujme posilnenia fiškálneho rámca, zlepšenia udržateľnosti dôchodkového systému a zvýšenia transparentnosti súdnictva a verejného obstarávania, reformné úsilie v oblasti zamestnanosti a vzdelávania Európska komisia hodnotí ako nedostatočné.

Výzvy však Slovensko čakajú napríklad aj v oblasti dôchodkov, kde je podľa komisie potrebné zabezpečiť stabilitu penzijného systému. Zmeny v penzijnom systéme by mali ísť podľa komisie cez úpravy prvého dôchodkového piliera. Brusel odporúča zmeniť mechanizmus indexácie zavedením priameho prepojenia zákonného veku odchodu do dôchodku s očakávanou dĺžkou života a zohľadniť aj demografický vývoj. V oblasti trhu práce odporúča komisia Slovensku posilniť administratívne kapacity verejných služieb zamestnanosti s cieľom zvýšiť efektívnosť aktívnych politík trhu práce. Krajina by mala tiež prijať a realizovať plán zamestnanosti mladých zvyšovaním kvality a efektívnosti vzdelávania.

Súvisiace články

Aktuálne správy