Nálada v ekonomike eurozóny sa v máji zhoršila viac, než sa očakávalo

Brusel 30. mája (TASR) – Nálada v ekonomike eurozóny sa v máji zhoršila viac, než sa očakávalo. Prudko sa zvýšil pesimizmus predovšetkým výrobcov a maloobchodníkov, aj keď spotrebitelia o niečo lepšie hodnotia vyhliadky ekonomiky v najbližšom roku.
Index ekonomického sentimentu Európskej komisie (EK) pre eurozónu klesol v máji 2012 o 2,3 bodu na 90,6 bodu, pričom analytici oslovení agentúrou Reuters v priemere očakávali zníženie len na 92 bodov. Index klesol druhý mesiac po sebe a dostal sa na najnižšiu úroveň od októbra 2009.
Nálada v ekonomike sa zhoršila vo všetkých krajinách eurozóny s výnimkou Malty a Rakúska. Komisia nemala k dispozícii údaje za Írsko. Z pohľadu celej eurozóny sa nálada zhoršila vo všetkých sektoroch – v priemysle, službách, maloobchode aj stavebnom priemysle.
Spotrebiteľská dôvera sa však v máji mierne zvýšila. Zodpovedajúci index vzrástol na -19,3 z -19,9 bodu v apríli. Tento údaj je v súlade s prvým odhadom EK.
Index podnikateľskej dôvery EK klesol o 0,26 bodu na -0,77 bodu, pričom analytici v priemere očakávali zníženie len na -0,66 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy