ECB odmietla španielsky plán rekapitalizácie Bankie

Madrid 30. mája (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) odmietla plán Španielska na rekapitalizáciu finančného inštitútu Bankia, ktorý potrebuje 19 miliárd eur. To je veľmi nepríjemná správa pre Madrid, pretože získavanie finančných prostriedkov na trhu sa mu neustále zdražuje.
Španielsko chcelo poskytnúť potrebných 19 miliárd eur Bankii prostredníctvom vládnych dlhopisov, ktoré by banka mohla použiť ako zábezpeku za hotovosť od ECB. Madrid dúfal, že týmto spôsobom sa vyhne nutnosti získať peniaze na trhoch, kde rastie úročenie jeho dlhu.
ECB tento plán označila za neprijateľný, pretože porušuje pravidlá Európskej únie (EÚ), podľa ktorých centrálna banka nemôže financovať vlády. ECB dodala, že Bankia potrebuje skutočnú kapitálovú injekciu, informoval o tom britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov EÚ.
Správa o odmietnutí ECB prichádza v čase, keď španielska centrálna banka oznámila, že jej guvernér Miguel Angel Fernández Ordónez odíde z jej čela už koncom budúceho týždňa, teda o mesiac skôr, než bolo naplánované. Namiesto 12. júla skončí už 10. júna. Fernández Ordónez, ktorého vymenovala do funkcie predchádzajúca socialistická vláda, je terčom ostrých útokov zo strany politikov za to, že nedokázal zabrániť kríze španielskeho bankového sektora.
Problémom je, že úročenie španielskeho dlhu rastie, takže vláde sa predražuje požičiavanie na trhu. Preto Madrid trvá na tom, že jediným riešením krízy je, aby sa ECB stala veriteľom poslednej inštancie. Výnos 10-ročných španielskych dlhopisov sa po odmietnutí ECB pohybuje na najvyšších úrovniach od novembra 2011 a smeruje k 7-% hranici, ktorej prekročenie predchádzalo žiadostiam o finančnú pomoc v prípade Grécka, Írska a Portugalska.
Španielska vláda odmieta požiadať o finančnú pomoc a argumentuje, že jej dôsledky v Portugalsku, Grécku aj Írsku sú katastrofálne. Madrid tvrdí, že neustúpi a nepripustí podobnú formu intervencie. Španielsko implementovalo reformy požadované Bruselom a teraz za to chce podporu zo strany ECB, v opačnom prípade môže prísť až k ohrozeniu existencie eura. Španielska vláda chce, aby ECB opäť spustila program výkupu dlhopisov a aby vznikajúci Európsky mechanizmus pre stabilitu mohol byť použitý aj ako fond na záchranu bánk.
"Je to ako poker a nemyslím, že Španielsko blufuje," uviedol nemenovaný poradca vlády.
Informovali o tom Financial Times a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy