Výsledky gréckych a francúzskych volieb oslabili euro

Výsledky volieb v Grécku a Francúzsku výrazne oslabili spoločnú európsku menu. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3050 USD.

Frankfurt nad Mohanom 7. mája (TASR) – Výsledky volieb v Grécku a Francúzsku výrazne oslabili spoločnú európsku menu.
Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3050 USD. Ráno v ázijskom obchodovaní dočasne kurz klesol dokonca pod 1,30 USD/EUR, pričom v priebehu dňa sa euro mierne zotavilo. V piatok (4. 5.) sa ešte kurz eura pohyboval nad 1,31 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3033 (v piatok: 1,3132) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7673 (0,7615) eura.
"Negatívny vplyv na euro má predovšetkým komplikovaná politická konštelácia v Grécku po voľbách," uviedol devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf. Strany podporujúce druhý záchranný program a reformy dohodnuté s Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF) totiž výrazne stratili a nebudú mať v parlamente väčšinu.
Podľa Umlaufa výsledok francúzskych prezidentských volieb nemal väčší vplyv na vývoj na devízovom trhu. "Víťazstvo socialistu Francoisa Hollanda sa očakávalo."
Kurz eura sa však v priebehu dňa zotavil. V ázijskom obchodovaní klesol až na 1,2955 USD/EUR. Podľa Umlaufa sú príčinou výroky šéfa gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) Antonisa Samarasa, že chce čo najrýchlejšie zostaviť vládu národnej jednoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy