Bežný účet platobnej bilancie vlani v miernom prebytku

Bežný účet platobnej bilancie skončil najmä vďaka pozitívnemu vývoju obchodnej bilancie v prebytku 38 mil. eur.

Bežný účet platobnej bilancie skončil v minulom roku v miernom prebytku. Ten podľa spresnených údajov Národnej banky Slovenska dosiahol 38 mil. eur. Stál za tým predovšetkým prebytok obchodnej bilancie, ktorý dosiahol vlani rekordných 2,442 mld. eur. Ostatné zložky bežného účtu však boli tradične v mínuse. Bilancia služieb vykázala schodok 370,5 mil. eur, bilancia výnosov skončila v deficite 1,68 mld. eur a bilancia bežných transferov bola v mínuse 353,5 mil. eur.

Kapitálový a finančný účet platobnej bilancie boli za celý minulý rok v prebytku 3,731 mld. eur. Kapitálový účet z toho vykázal prebytok 865,1 mil. eur a finančný účet skončil vlani v pluse 2,866 mld. eur. Pri položke chyby a omyly evidovala centrálna banka ku koncu decembra minulého roku schodok 3,769 mld. eur. Celková platobná bilancia Slovenska tak bola za minulý rok vyrovnaná.

V rámci finančného účtu najvyššie prebytky zaznamenali ostatné investície v sume 1,895 mld. eur. V prebytku boli aj priame investície na úrovni 1,189 mld. eur, pritom bilancia priamych investícií v SR bola kladná na úrovni 1,542 mld. eur. Portfóliové investície boli vlani naopak v mínuse 174,5 mil. eur a finančné deriváty vykázali mínus 43,8 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy