Saudská Arábia sa obáva vysokých cien ropy, preto zvyšuje jej export

Londýn/Rijád 20. marca (TASR) – Najdôležitejší svetový producent ropy Saudská Arábia podniká kroky, aby schladila prehriaty trh s energiami. Rijád zvýšil export do Spojených štátov a opätovne otvoril niektoré staršie ropné polia, aby zvýšil produkciu. Krajina sa snaží zabrániť tomu, aby vysoké ceny ropy poškodili globálnu ekonomiku, informoval britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na vyhlásenie saudskoarabskej vlády.
Saudskoarabský kabinet v pondelok uviedol, že kráľovstvo "samostatne" aj v spolupráci s inými krajinami prijme opatrenia, ktoré zabezpečia, aby "sa ceny ropy vrátili na primerané úrovne". Rijád sa nedávno vyjadril, že by chcel udržať ceny ropy na úrovniach okolo 100 USD (približne 76 eur) za barel (159 litrov).
"Vysoké ceny ropy môžu mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku," uvádza sa v sumári z rokovania kabinetu, ktorý priniesla oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra SPA.
Aktuálne sa severomorská ropa Brent nachádza nad úrovňou 124 USD za barel a americká WTI okolo 107 USD za barel. Od začiatku roka cena Brentu vyskočila zo 107 USD/barel dočasne začiatkom marca až na 127 USD/barel. V rovnakom období zdražela americká ropa WTI z 98 na 110 USD za barel. Ekonómov v poslednom čase tiež začala znepokojovať vysoká cena ropy, ktorá podľa nich môže zabrzdiť zotavovanie globálneho hospodárstva.
Podľa Commerzbank Saudská Arábia už v uplynulých týždňoch výrazne zvýšila vývoz ropy do USA. Komoditní experti banky vychádzajú z údajov amerického ministerstva energetiky, podľa ktorých export saudskoarabskej ropy do USA "počas prvých 10 týždňov 2012 vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom o 25 % na 1,5 milióna barelov denne". To je najviac od polovice roka 2008. Podľa Commerzbank Rijád pokračuje vo zvýšenom exporte aj v marci.
Rastúce ceny energií sa stali horúcou témou v rámci politického boja pred prezidentskými voľbami. Republikánski kandidáti obvinili prezidenta Baracka Obamu, že nespravil dosť preto, aby znížil ich ceny.
Saudská Arábia ešte oficiálne nezverejnila svoje kroky, ale predstavitelia z Perzského zálivu a obchodníci s ropou si myslia, že kráľovstvo zvyšuje dodávky do Spojených štátov. Minulý týždeň si totiž prenajalo viac supertankerov. Tvrdia tiež, že Saudská Arábia obnovuje aj produkciu na ropných poliach, kde neťažila už celé desaťročia.
Informovali o tom DPA a Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy