Talianska polícia zhabala falošné americké dlhopisy za 6 biliónov USD

Potenza 18. februára (TASR) – Talianska polícia v spolupráci so švajčiarskymi úradmi zhabala falošné americké vládne dlhopisy a ďalšie obligácie v hodnote zhruba 6 biliónov dolárov (4,56 bilióna eur) v susednom Švajčiarsku, a zatkla osem občanov Talianska, ktorí sú obvinení z podvodov a finančnej kriminality.
Do policajnej operácie, ktorú riadila prokuratúra v meste Potenza na juhu Talianska, boli zapojené aj úrady zo Švajčiarska a USA.
Vyšetrovanie trvalo približne rok a začalo ako prípad mafiánskeho úžerníctva, ale keď polícia hľadala dôkazy v počítačoch a telefónoch podozrivých, postupne prerástlo do obrovskej aféry s falošnými cennými papiermi.
Vyšetrovatelia zhabali falošné obligácie už v januári v jednej zo švajčiarskych správcovských spoločností, kde boli uložené v troch veľkých debnách.
Podľa prokurátora Giovanniho Colangela za falošnými obligáciami je medzinárodná sieť z "mnohých krajín".
Americké veľvyslanectvo v Ríme sa poďakovalo talianskym úradom za zadržanie obligácií, ktoré preskúmali americkí odborníci a vyhlásili ich za falošné. Podľa USA podozriví nimi chceli oklamať švajčiarske banky.
Taliansky denník Corriere della Sera na svojej internetovej stránke uviedol, že zločinecká sieť chcela údajne predajom falošných dlhopisov získať peniaze na nákup plutónia.
Osem zadržaných čelí obvineniam z falšovania dlhopisov, kreditných kariet a úžerníctva v talianskych regiónoch Lombardia, Piemont, Lazio a Basilicata.

Súvisiace články

Aktuálne správy