Zväz stavebných podnikateľov chce potlačiť korupciu

Zákon o verejnom obstarávaní podľa stavbárov deformuje stavebný trh, preto ho navrhujú zmeniť. Za potrebné považujú aj zmeny v stavebnom zákone a zákone o Štátnom fonde rozvoja bývania.

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) kritizuje korupciu a rôzne iné formy netransparentnosti v stavebníctve. Z tohto dôvodu považuje za potrebné zmeniť zákon o verejnom obstarávaní, stavebný zákon aj zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania a nastaviť férové konkurenčné prostredie. Súčasný zákon o verejnom obstarávaní, ako v piatok informovali stavební podnikatelia, deformuje stavebný trh. Povinné elektronické aukcie, ktoré zaviedla novela zákona o verejnom obstarávaní, mali pritom situáciu zlepšiť. Stavebné firmy tvrdia, že súčasné podmienky vo verejnom obstarávaní vytvárajú príležitosti k podvodom, umožňujú nedodanie zákaziek v primeranej kvalite či nevyplatenie peňazí firmám, ktoré sa ako subdodávatelia podieľali na stavebných prácach.

„ZSPS ponúka aj návrh riešenia tohto stavu – pri verejnom obstarávaní zúžiť priestor, aby elektronické súťaže nevyhrávala len nízka cena, ale pri zákazkách sa zohľadňovalo viac kritérií kvality stavby. Na zabezpečenie férového trhového prostredia vidí možnosti v zmene legislatívy, konkrétne zmenou stavebného zákona, zákona o verejnom obstarávaní a zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania,“ navrhujú stavbári. Štát by sa mal podľa nich viac zaoberať podporou bytovej politiky na úrovni samospráv v regiónoch, a to dotačnou politikou cez konkrétne investičné stimuly a cez Štátny fond rozvoja bývania.

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska pripravuje výzvu budúcej vláde, ktorá vznikne po marcových predčasných parlamentných voľbách. Svojimi návrhmi chcú stavbári prispieť k zlepšeniu podmienok verejného obstarávania, odstráneniu deformácií stavebného trhu, ako aj k zvýšeniu podpory bytovej výstavby a v konečnom dôsledku k potlačeniu korupcie v stavebnom odvetví. Stavební podnikatelia plánujú o príčinách korupcie v sektore a navrhovaných opatreniach bližšie informovať na tlačovej besede v stredu 22. februára v Bratislave.

Súvisiace články

Aktuálne správy