Schválenie ďalšej pomoci pre Grécko stále nie je isté

Berlín/Atény 17. februára (TASR) – Trhy očakávajú, že ministri financií eurozóny v pondelok (20. 2.) schvália druhý balík pomoci pre Grécko. Výsledok však zrejme nie je vôbec istý.
Oficiálne by sa v prípade splnenia všetkých podmienok mala dať druhému programu v celkovej hodnote 130 miliárd eur po dlhých rokovaniach konečne zelená. Podľa nemeckých médií však rastú pochybnosti, či bude pomoc dostatočná.
Analýza udržateľnosti dlhu vraj ukázala, že Atény aj napriek všetkému úsiliu nedokážu do roku 2020 skresať verejný dlh na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP), ale maximálne na 129 % HDP. Analýzu vypracovali experti takzvanej trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Preto sa uvažuje o presunutí rozhodnutia o ďalšej pomoci Grécku až na summit lídrov Európskej únie (EÚ), ktorý sa bude konať na začiatku marca, tvrdí nemecký denník Stuttgarter Zeitung. Denník tvrdí, že sa uvažuje o lepších podmienkach pre Atény a nepriamom zapojení ECB.
Podľa denníka Süddeutsche Zeitung a týždenníka Spiegel je stále možná aj úplná zmena postoja, teda odmietnutie ďalšej pomoci Grécku a jeho krach, a to aj zo strany Nemecka.
Podľa denníka Süddeutsche Zeitung, ktorý sa odvoláva na kruhy blízke nemeckej koalícii, spolkový minister financií Wolfgang Schäuble sa stále viac zaoberá scenárom, podľa ktorého by grécka vláda vyhlásila platobnú neschopnosť. Potom by totiž bol možný ešte vyšší odpis dlhu, než sa doteraz plánoval. Kancelárka Angela Merkelová sa však stále obáva turbulencií a chaosu, ktoré by mohol bankrot Atén vyvolať, a následného prehĺbenia dlhovej krízy v ďalších problémových krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy