Samosprávy neprestávajú šetriť, prispôsobujú výdavky príjmom

Samosprávy neprestávajú šetriť a prispôsobujú objem výdavkov svojim príjmom. Vyplýva to z analýzy vývoja objemu a štruktúry celkových príjmov, výdavkov a salda rozpočtu municipalít od spoločnosti SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o. Celkové príjmy samospráv za trištvrte rok 2011 medziročne vzrástli iba mierne, o 2,71 % na 2,814 mld. eur. Poradie jednotlivých druhov príjmov z hľadiska ich podielu na celkových príjmoch sa nezmenilo. Aj za trištvrte roka 2011 mali najväčší podiel daňové príjmy, nasledovali granty a transfery, finančné príjmy a najmenší podiel mali nedaňové príjmy.

Celkové výdavky municipalít za trištvrte rok 2011 vzrástli oproti rovnakému obdobiu roku 2010 veľmi mierne, iba o 0,67 % na 2,533 mld. eur. Poradie jednotlivých druhov výdavkov z hľadiska ich podielu na celkových výdavkoch sa podobne ako pri príjmoch nezmenilo. Výrazne najväčší podiel mali bežné výdavky, s odstupom nasledovali kapitálové výdavky a najmenší podiel mali finančné výdavky.

Vyššie medziročné tempo rastu celkových príjmov za trištvrte rok 2011 v porovnaní s medziročným tempom rastu celkových výdavkov malo okrem iného za následok zvýšenie salda rozpočtu samospráv o 25,68 %. „Na rozdiel od roku 2010, v priebehu ktorého sme zaznamenávali znižovanie salda rozpočtu v porovnaní s vývojom v roku 2009, stav vo všetkých analyzovaných obdobiach roku 2011 je pozitívnym odrazom väčších úspor vo výdavkoch a vyššej miery prispôsobenia sa vývoju príjmov, najmä v oblasti podielových daní z príjmov fyzických osôb,“ konštatuje analýza.

Spoločnosť SCB – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku dvoch slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Firma bola založená v máji 2004 a jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF.

Súvisiace články

Aktuálne správy