Grécka vláda sľúbila, že zruší 15.000 miest vo verejnej správe

Atény 6. februára (TASR) – Grécka vláda kapitulovala pred požiadavkou medzinárodných veriteľov a sľúbila, že zníži počet štátnych zamestnancov. Kabinet oznámil, že do konca roka zruší 15.000 miest vo verejnej správe.
Zadlžená krajina je pod obrovským tlakom veriteľov, ktorým dochádza trpezlivosť a žiadajú Atény, aby prijali úsporné opatrenia, ak chcú druhý úver.
Dnešné rozhodnutie signalizuje, že došlo k posunu v politike Grécka, ktoré aj počas krízy chránilo štátnych zamestnancov. Minister pre reformu verejného sektora Dimitris Reppas oznámil, že zrušiť miesta vo verejnom sektore pomôže vláde nový zákon, ktorý umožní prepúšťanie. Kabinet sľúbil, že do roku 2015 postupne prepustí až 150.000 zamestnancov z prebujneného štátneho sektora.
Odborári zvolali na utorok (7.2.) generálny 24-hodinový štrajk. Grécko ale musí prijať bolestivé reformy, ak chce získať druhý úver vo výške 130 miliárd eur do marca, kedy bude musieť splatiť ďalšie dlhopisy.
Zadlženú krajinu drží od mája 2010 nad vodou prvý úver vo výške 110 miliárd eur od členov eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Ukázalo sa však, že ani táto suma nestačí. Európski lídri sa vlani v októbri dohodli, že poskytnú Grécku druhý záchranný balík, ale pod podmienkou, že pristúpi k reformám a že na jeho záchrane sa budú podieľať aj súkromní investori.
Inšpektori Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky a MMF, tzv. Trojky vo svojej najnovšej správe o Grécku, ktorá ešte stále nie je dokončená, tvrdia, že je v "katastrofálnom stave". Atény podľa Trojky neplnia podmienky ani prvého úveru. Zaostávajú najmä v privatizačnom programe a reforme štátnej správy.
Ak chce Grécko dostať ďalšiu pomoc, musí súhlasiť s podmienkami Trojky, a musí sa tiež dohodnúť so súkromnými investormi na odpise dlhu. EÚ, ale aj lídri Francúzska a Nemecka dnes Aténam odkázali, že sa im kráti čas na dosiahnutie dohody o finančnej pomoci. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy Gréckom odkázal, že musia dodržiavať svoje záväzky.
Bez ďalšieho záchranného balíka sa Grécko dostane do platobnej neschopnosti 20. marca, kedy musí uhradiť dlhopisy v hodnote 14,5 miliardy eur.
Na presadenie úsporných opatrení však vláda premiéra Lukasa Papadimosa potrebuje podporu troch parlamentných strán. Ale ich rokovania s vládou, ktoré sa mali pôvodne uskutočniť dnes, sú odložené na utorok. Všetky tri strany pritom verejne deklarovali, že sú proti znižovania platu štátnych zamestnancov, ktoré požaduje Trojka.

Súvisiace články

Aktuálne správy