Ukrajina chce mať v prípadnom konzorciu na prepravu plynu 34-% podiel

Kyjev 4. februára (TASR) – Ukrajina by v prípade vytvorenia konzorcia na prepravu zemného plynu z Ruska do Európy mala v projekte kontrolovať aspoň 34-% podiel. Uviedol to v piatok (3. 2.) denník Süddeutsche Zeitung, ktorý citoval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.
Na základe plánov Kyjeva by zostávajúci podiel mali rovnakým dielom vlastniť ruský plynárenský koncern Gazprom a európske spoločnosti. To znamená, že Gazprom by získal v konzorciu 33-% podiel.
Ukrajina dlhodobo tlačí na Rusko, aby upravilo zmluvu o dodávkach a cenách plynu, ktorú krajiny uzatvorili v roku 2009 po predchádzajúcej plynovej kríze. Kyjev trvá na tom, že ceny plynu sú pre Ukrajinu veľmi vysoké a poškodzujú jej priemysel. Rusi dali najavo, že sú ochotní v otázke cien ustúpiť, ale výmenou za získanie kontroly nad ukrajinskou tranzitnou sieťou. S tým Kyjev nesúhlasí. Kompromisom by mohlo byť konzorcium, Rusko a Ukrajina sa však zatiaľ nedohodli na jeho štruktúre.
Janukovyč zároveň pre nemecký denník dodal, že tranzitný systém bude potrebné zmodernizovať, pričom náklady sa odhadujú na 5 až 7 miliárd USD (3,80 až 5,32 miliardy eur) v najbližších piatich až siedmich rokoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy