Inflácia v Grécku sa spomalila na najnižšiu úroveň za viac než rok

Rast spotrebiteľských cien v Grécku sa minulý mesiac opäť spomalil, piaty mesiac po sebe, pričom inflácia dosiahla najnižšiu úroveň za viac než rok. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil údaje gréckeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny v Grécku sa vo februári zvýšili medziročne o 6,1 %. V januári dosiahla medziročná miera inflácie 7 %. Februárové tempo rastu cien tak bolo najslabšie od decembra 2021, keď inflácia dosiahla 5,1 %.

Spomalenie rastu cien potravín a nealkoholických nápojov

K zmierneniu inflácie prispelo spomalenie rastu cien potravín a nealkoholických nápojov, ďalej nákladov na dopravu či výraznejší pokles nákladov na bývanie. Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli vo februári o 14,8 % po 15,4-percentnom raste v januári a náklady na dopravu o 6,5 % po tom, ako sa v prvom mesiaci roka zvýšili o 8,1 %. Navyše, náklady na bývanie klesli o 4,9 %, zatiaľ čo v januári pokles dosiahol iba 0,1 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny zvýšili vo februári o 0,3 %. Vrátili sa tak k rastu po tom, ako v januári zaznamenali pokles o 0,5 %.

Viac o téme: Grécko , inflácia , rast , spotrebiteľské ceny

Súvisiace články

Aktuálne správy