Vláda v stredu prerokuje návrh koncepcie dôchodkovej reformy

Bratislava 1. apríla (TASR) – Vláda SR by sa mala v stredu zaoberať návrhom koncepcie reformy dôchodkového zabezpečenia v SR z dielne rezortu práce, ktorá predpokladá zavedenie nového trojpilierového dôchodkového systému so šetrením si občanov na vlastný dôchodok.

Popri súčasnom pilieri priebežného financovania dôchodkov, ktorý reprezentuje Sociálna poisťovňa, by mal podľa koncepcie v budúcom roku vzniknúť aj kapitalizačný pilier. Ľuďom, ktorí sa do neho zapoja, sa 10-% sadzba z hrubej mzdy zo súčasných 28 % na dôchodkové zabezpečenie odčlení na ich súkromný účet v dôchodkovom fonde a stane sa tak ich majetkom. Ďalších 10 % by malo byť naďalej príjmom priebežného starobného systému a 8 % by malo tvoriť poistné na invalidné a pozostalostné dôchodky. Podľa alternatívy, ktorú vládnemu kabinetu odporučila Porada ekonomických ministrov (PEM), by mal dôchodok sporiteľov v novom dôchodkovom systéme pochádzať z obidvoch pilierov – z priebežného na základe odrobenia minimálneho počtu rokov a odvádzaných príspevkov a z anuity, závislej od objemu nasporených prostriedkov na dôchodkovom účte. Druhý variant, pre ktorý sa môže rozhodnúť vláda, uvažuje s tým, že do Sociálnej poisťovne by mali prispievať všetky osoby, nárok na doplatok k dôchodku by však vznikol len tým, ktorí by si v dôchodkovom fonde nenasporili dostatočný objem peňazí. Tretí pilier dôchodkového systému budú tvoriť dobrovoľné formy, pričom podpora štátu by sa mala z dnešného doplnkového dôchodkového poistenia rozšíriť aj na iné typy sporenia.

PEM zároveň odporučila, aby sa poskytovanie invalidných a pozostalostných dôchodkov pre účastníkov dôchodkového sporenia presunulo do sféry povinného zmluvného poistenia v životných poisťovniach a Sociálna poisťovňa by poisťovala iba osoby, ktoré zostanú v starom dôchodkovom systéme. V intenciách druhého riešenia ministerstvo práce navrhuje, aby tento typ poistenia naďalej vykonávala Sociálna poisťovňa pre všetkých občanov.

V dvoch alternatívach ministerstvo práce predostiera vláde aj účasť v novom kapitalizačnom pilieri, pričom PEM odporučila, aby bola povinná len pre mladých ľudí, ktorí budú po začatí reformy prvýkrát vstupovať na pracovný trh. Ostatní si budú môcť slobodne zvoliť, či si chcú sporiť na vlastný dôchodok alebo nie. Netýka sa to však ľudí, ktorí budú mať menej ako päť rokov do odchodu dôchodku, keďže tí by si na dôchodkovom účte nestihli nasporiť potrebné množstvo peňazí. Druhý variant počíta s tým, že vstup do dôchodkového sporenia by bol povinný pre všetkých ľudí do 35 rokov.

O peniaze občanov v príslušnom dôchodkovom fonde by sa mali podľa koncepcie starať dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré budú na túto činnosť musieť získať licenciu, podmienenú prísnymi pravidlami. V prípade, že sa občanovi nebude páčiť ním zvolený fond, bude môcť prestúpiť do iného. Dohľad nad správcovskými firmami bude vykonávať nezávislý orgán, pričom podľa predstavy ekonomických ministrov by to mal byť Úrad pre finančný trh SR. Ministerstvo práce však navrhuje aj možnosť vytvorenia nového, špecializovaného orgánu.

Na prefinancovanie deficitov v Sociálnej poisťovni, ktoré vzniknú presmerovaním časti odvodov účastníkov nového dôchodkového systému na ich osobné účty, je zatiaľ vyčlenených 65 miliárd Sk z privatizácie SPP, čo by malo vystačiť asi na prvé tri – štyri roky po rozbehnutí reformy. Pokiaľ by vláda vyčlenila z privatizácie ďalších 50 miliárd korún, boli by transformačné náklady reformy pokryté do roku 2015 a v prípade navýšenia o 100 miliárd Sk, asi do roku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy