Juhoafrický SAB odkúpil od RIF 3-% balík akcií Pivovaru Šariš

Bratislava 25. februára (TASR) – Reštitučný investičný fond (RIF) dnes zo svojho portfólia predal zhruba 3-% akcionársky podiel na podnikaní Pivovaru Šariš jeho majoritnému vlastníkovi juhoafrickému South African Breweries (SAB) za 40,5 milióna Sk.

Celkovo 20 280 akcií Pivovaru Šariš cez bratislavskú burzu prešlo na nového vlastníka pri cene 2000 Sk/akcia. RIF, ktorý sa nedávno pretransformoval na otvorený podielový fond, tak pre svojich podielnikov dosiahol zvýšenie hodnoty každého podielu o približne 0,5 %. Vo vlastnom ocenení totiž RIF akcie pivovaru viedol pri cene 1700 Sk za kus.

„Sme radi, že sa nám podarilo vyrokovať pre reštituentov podielnikov takúto cenu, ktorá zodpovedá hodnote podniku pri zohľadnení všetkých fundamentálnych faktorov. V ocenení fondu sme tieto akcie viedli v cene 1700 Sk za akciu. Navýšením ceny o 300 Sk sme dosiahli zvýšenie hodnoty každého podielu o približne pol percenta,“ konštatuje Boris Procik, predseda predstavenstva J&T Asset Management, správcovská spoločnosť, a.s., ktorá je poverená správou fondu.

Okrem akcií Pivovaru Šariš RIF zo svojho portfólia už skôr odpredal aj podiely v iných spoločnostiach, pričom získanú hotovosť využíva na výplatu tých podielnikov, ktorí o to požiadajú. Za uplynulé dva mesiace boli predané akcie Slovenskej sporiteľne, IaD 1. PF Slnko, ČEZ či Biotiky. V portfóliu fondu sú ale aj akcie firiem Chempik, Coimex Invest, Horehronská liečebná spoločnosť, Inžinierske stavby, Istrochem, Kúpele Sliač a Kováčová, OZKN Prešov, Poľnostavby Sečovce, Senecká mliekareň, Slovenská plavba a prístavy, Slovnaft, Západoslovenské žriedla, Závod SNP, Czech Property či Fortuna hotels.

Reštitučný otvorený podielový fond bol vytvorený 17. decembra 2002 premenou RIF na otvorený podielový fond. Fond má v súčasnosti 1545 podielnikov a na jeden podiel pripadá hodnota okolo 1,6 Sk. Od premeny na otvorený fond do polovice tohto mesiaca požiadalo o výplatu svojho podielu 213 podielnikov. Vyplatených im bolo celkovo 2,366 miliardy Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy