Na Spiši pribudnú nové pracovné miesta

Spišská Nová Ves 30. júla (TASR) – Nezamestnanosť na Spiši by nemala v najbližších mesiacoch narastať, práve naopak, vo výstavníckom, nákupnom a zábavnom centre Madaras v Spišskej Novej Vsi pribudnú nové pracovné miesta, o ktoré je už teraz veľký záujem.
„Očakávame, že v auguste v krátkodobom horizonte vznikne v centre 400 miest a do konca roka predpokladáme ďalších 200 pracovných miest, čo veľmi vítame. Samozrejme, teraz ide o služby a obchod, ale verím, že postupne pribudnú ďalšie pracovné miesta, možno v zábavnej oblasti, aby sa ľudia, ktorí tam prídu nakupovať, mohli aj zabaviť,“ povedal pre TASR riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Spišskej Novej Vsi Michal Komara. Na otázku o aktuálnej miere nezamestnanosti odpovedal, že v súčasnosti dosahuje 15 %.
Pozitívny signál vyslala v prvej polovici júla aj spoločnosť Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi, ktorá avizovala, že začne výrobu nových typov kompresorov s vyššou účinnosťou chladenia a nižšou spotrebou energie. O cieľoch spoločnosti Embraco a jej slovenského závodu informoval nový prezident korporácie Joao Carlos Brega, podľa ktorého by situácia v Európe v budúcom roka mala byť rovnaká ako v súčasnosti, prípadne už s náznakmi pozitívnejšieho vývoja.
Manažér oddelenia výskumu a vývoja Norbert Brath pre TASR spresnil, že Embraco Slovakia prichádza s dvoma novými kompresormi pre väčšie chladiace zariadenia. Jeden z nich využíva novú technológiu variabilných otáčok podľa aktuálnych potrieb chladenia a druhým je klasický kompresor so zapínaním a vypínaním. Doplnil, že obidva majú vysokú energetickú úspornosť. Prvým je VNEK a druhým NTÚ, ktorý je novou generáciou kompresora typu NT vyrábaného na Spiši tri roky. Na otázku o časovej postupnosti krokov odpovedal, že v súčasnosti ukončujú finálne testovanie jednotlivých kompresorov z hľadiska schvaľovania a certifikovania pre zákazníkov. Počas celozávodnej dovolenky v auguste budú upravovať výrobné linky tak, aby sa výroba prvých vzoriek mohla začať v októbri prípadne novembri tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy