Nadchádzajúci rok by mal byť najhorší od konca svetovej vojny

Berlín 31. decembra (TASR) – Iba zriedka hľadeli ekonómovia na prichádzajúci rok s takými pochybnosťami ako teraz: Rok 2009 by mal byť pre svetové hospodárstvo najhorším krízovým rokom od konca druhej svetovej vojny. V nemeckom denníku Financial Times Deutschland (FTD) sa k nemu vyjadrili poprední ekonómovia krajiny.
Výhľad v novom roku je chmúrny – a je celkom jedno, koho prognózu si človek zoberie za východisko. Nech sa hodnotí čokoľvek, čísla sú mínusové a dosahujú nepriaznivé maximálne historické hodnoty. Rovnako veľká je však aj neistota o tom, aké nepriaznivé rozmery kríza skutočne dosiahne.
Nemecká Commerzbank ráta v Európe a v Spojených štátoch so supersilnou recesiou. V USA by mal hrubý domáci produkt (HDP) klesnúť o 2 % a v eurozóne o 3 %. A pokles môže byť ešte silnejší.
Pokles svetovej ekonomiky ovplyvnia podľa americkej banky Morgan Stanley predovšetkým dva faktory. Prvým bude slabá investičná činnosť v dôsledku sťažených úverových podmienok a nižších ziskov podnikov. Druhým faktorom bude oslabenie spotreby v dôsledku masívneho prepúšťania.
Podľa Carstena Kludeho, ktorý je hlavným ekonóm v M.M.- Warburg, sa nemecká ekonomika v roku 2009 dostane do "slzavého údolia". Povedal, že "namiesto prírastku exportu 6 až 12 % ako to bolo v roku 2004 až 2007, dôjde na budúci rok k jeho poklesu asi o 6 %". Dramatický bude podľa neho pokles investícií do nových strojov a zariadení. Tie by mohli byť až o 15 % nižšie než v tomto roku. Ak k tomu dôjde, Spolková republika sa ocitne v najsilnejšej recesii od svojho založenia v roku 1948.
Ekonómovia Allianzu pôsobia ako optimisti. Podľa nich je "podstatná časť krízy už za nami". Recesia by mala trvať do polovice budúceho roka. Podarí sa ju prekonať pomerne rýchlo vďaka vládnym opatreniam na podporu konjunktúry. Dôležitý však je aj pokles ceny ropy, ktorý odbremeňuje štátny rozpočet a vytvára zdroje na podporu ekonomiky.
Všetky scenáre však ohrozujú dve veľké riziká. Prvým je, ako sa bude ďalej vyvíjať finančná kríza. M.M.-Warburg nepredpokladá, že sa podmienky na poskytovanie úverov na budúci rok zlepšia. Ak by sa kríza zhoršila, treba rátať s ešte väčším poklesom HDP. Šéfekonóm Bank of America Holger Schmieding poukazuje na vývoj v rastúcich a v rozvojových krajinách. Čína by mohla prežiť otrasy bez väčších strát. V inej situácii však môže byť Rusko, ktorého chod závisí na cene ropy a iných surovín.
V roku 2009 dostaneme odpovede na niekoľko základných otázok. Medzi základné patrí: Ako sa v reálnej ekonomike prejaví tohtoročný finančný krach?
FTD uviedol aj konkrétne prognózy ekonómov o vývoji HDP Nemecka, eurozóny a USA:

Michael Heise, šéfekonóm Allianz Group:
Nemecko: – 0,7 %; eurozóna: – 0,6 %; USA: – 1 %.

Thomas Mayer, hlavný ekonóm Deutsche Bank pre Európu:
Nemecko a eurozóna: – 2,5 %; USA: – 2 %.

Joachim Scheide, šéf oddelenia pre otázky konjunktúry v Ústave pre svetovú ekonomiku v Kieli:
Nemecko a eurozóna: – 2,7 %; USA: – 1,5 %.

Holger Schmieding, hlavný ekonóm Bank of America pre Európu:
Nemecko a eurozóna: – 2,5 %; USA – 2 %.

Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy