OPEC pravdepodobne odloží rozhodnutie o znížení produkcie ropy na december

Káhira 28. novembra (TASR) – Ministri Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pravdepodobne odložia rozhodnutie o ďalšom znížení ťažby na budúci mesiac aj napriek tomu, že zrýchľujúci sa pokles dopytu po komodite stlačil jej cenu od júla už o dve tretiny.
OPEC v tomto roku dvakrát znížil svoju produkciu, ale nedokázal zastaviť oslabovanie čierneho zlata. Jeho príčinou je prudký pokles spotreby ropy a ropných produktov na Západe, ktorý vážne zasiahla finančná kríza a mnohé ekonomiky sa už prepadli do recesie.
Ministri, ktorí sa v sobotu zúčastnia v Káhire na summite kartelu naznačili, že pravdepodobne odložia rozhodnutie o redukcii ťažby na decembrový míting, keď budú mať viac informácií o tom, aký vplyv malo zníženia produkcie od 1. novembra na trh s ropou.
Podľa OPEC schôdzka v Káhire bude mať charakter konzultácií. Členské krajiny Venezuela, Irán a Irak pôvodne žiadali agresívne obmedzenie ťažby, ale dnes už toto opatrenie presadzoval len Irak.
"Podporuje okamžité zníženie produkcie," vyhlásil iracký minister ropného priemyslu Husajn Šahristáni.
Podľa niektorých delegátov sobotňajšej schôdze OPEC sa obáva, že ďalšia redukcia ťažby by mohla podkopať dôveryhodnosť kartelu medzi obchodníkmi, ktorí pozorne sledujú rozširovanie globálnej finančnej krízy na reálnu ekonomiku a jej vplyv na dopyt po rope a ropné zásoby.
Najnovšie údaje z USA ukázali, že spotreba ropy v krajine, ktorá je jej najväčším odberateľom, v septembri klesla medziročne o 13 %. Niektorí členovia OPEC tvrdia, že kartel urobil chybu, keď na znižovanie dopytu nezareagoval výstavbou skladovacích zariadení.

Súvisiace články

Aktuálne správy