Odvolala predsedu Telekomunikačného úradu Branislava Máčaja

Vláda SR dnes na svojom rokovaní rozhodla o odvolaní predsedu Telekomunikačného úradu (TÚ) SR Branislava Máčaja.Dôvodom je skutočnosť, že sa posúva termín prechodu z analógového na digitálne pozemské televízne vysielanie.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Vláda SR dnes na svojom rokovaní rozhodla o odvolaní predsedu Telekomunikačného úradu (TÚ) SR Branislava Máčaja.
Dôvodom je skutočnosť, že sa posúva termín prechodu z analógového na digitálne pozemské televízne vysielanie. "Telekomunikačný úrad ako orgán štátnej správy nepostupoval vo viacerých oblastiach podľa viacerých uznesení vlády SR. Stanovil podmienky výberového konania v rozpore, resp. nad rámec týchto uznesení a neakceptoval poslanie Skupiny pre digitálne vysielanie," vysvetľuje v návrhu na odvolanie minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny. Dodáva, že následkom je skutočnosť, že sa posúva termín spustenia pravidelného vysielania DVB-T.
V materiáli sa tiež konštatuje, že TÚ SR nevyhlásil konanie na verejnoprávny (tretí) multiplex aj napriek tomu, že verejnoprávny vysielateľ má v súčasnosti približne 98-% pokrytie obyvateľstva, čomu zodpovedá výrazne iný počet vysielačov, ako je tomu u vysielateľov na základe licencie. "Následkom je riziko, že nebude možné zabezpečiť nahradenie dnešného pokrytia verejnoprávneho vysielateľa," dopĺňa predkladateľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy