Nové facility FEDu pre finančný systém prajú akciám

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 +0,43%/8479, SP 500 +0,66%/857, Nasdaq Composite -0,50%/1664. Dnešné zatváranie Nikkei -1,20%.US akciové trhy ukončili seansu bez výraznejších zmien, kedy aj napriek novej intervencii FEDu ťahal trhy nadol technologický sektor.Najdôležitejšou správou včerajšieho dňa bolo predstavenie nového plánu FEDu na odkupovanie rizikových aktív naviazaných na realitný trh a novej facility FEDu na podporu trhu s kolateralizovanými spotrebnými úvermi.

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 +0,43%/8479, SP 500 +0,66%/857, Nasdaq Composite -0,50%/1664. Dnešné zatváranie Nikkei -1,20%.

US akciové trhy ukončili seansu bez výraznejších zmien, kedy aj napriek novej intervencii FEDu ťahal trhy nadol technologický sektor.

Najdôležitejšou správou včerajšieho dňa bolo predstavenie nového plánu FEDu na odkupovanie rizikových aktív naviazaných na realitný trh a novej facility FEDu na podporu trhu s kolateralizovanými spotrebnými úvermi. Prvý spomínaný plán má za úlohu nakupovať cenné papiere priamo emitované ako aj založené dvoma garantmi hypotekárneho trhu, Fannie Mae a Freddie Mac v celkovej výške až 600 mld. USD. Odkupovanie vlastného dlhu Fannie a Freddie má za úlohu riešiť stále vysoké spredy medzi ich výnosom a výnosom bezrizikových štátnych dlhopisov. Objem balíku na tieto nákupy je 100 mld. USD. Zvyšných 500 mld. USD je určených na nákupy hypotekárnych cenných papierov priamo vydaných spoločnosťami alebo cenných papierov, za ktoré sa tieto dve spoločnosti zaručili. Tento krok je tak pravdepodobne obdobou plánu TARP, ktorý bol z pôvodnej úlohy odkupovania rizikových aktív pretransformovaný na kapitálové investície do bánk a na iné účely.

Druhý plán, nová facilita TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility) má za úlohu riešiť nedostatok úverových zdrojov pre domácnosti a malé podniky pomocou podpory vydávania cenných papierov naviazaných na študentské pôžičky, úvery na kúpu automobilov a úvery z kreditných kariet. Pomocou balíku 200 mld. USD má Newyorský FED poskytnúť investorom úvery, aby mohli tieto cenné papiere nakúpiť. Prípadné riziká FEDu bude vykrývať 20 mld. USD z plánu TARP poskytnutých ministerstvom financií.

Za tento týždeň tak boli ohlásené až tri intervenčné kroky, okrem dvoch vyššie spomínaných aj podporné kroky pre Citigroup. Ak ale spočítame objem zdrojov použitých vládou a FEDom od konca minulého roku na podporu finančného systému a reálnej ekonomiky, získame výsledok približujúci sa hodnote 9 biliónov USD. Pre porovnanie, odhadovaný HDP pre aktuálny rok je na 14,3 mld. USD. Objem pomoci, aj keď zatiaľ len schválenej ale nie používanej, tak predstavuje takmer 2/3 HDP krajiny. Takýto obrovský balík pomoci tak musí presvedčiť každého, že aktuálna kríza je skutočne najhoršou krízou ktorá postihla US ekonomiku od Veľkej hospodárskej krízy v 30-tych rokoch 20. storočia.

O rozsahu krízy včera informoval aj Úrad na ochranu vkladov FDIC vo svojej kvartálnej správe. Podľa nej prepadol čistý zisk US bánk za 3Q medziročne o 94% a dosiahol najnižšie úrovne od roku 1990, teda z obdobia poslednej recesie. Okrem toho počet problémových bánk vzrástol zo 117 v 2Q na 171.

Makroekonomický kalendár včera ponúkol výsledok prvej revízie ekonomického rastu za 3Q, ktorá skončila v súlade s očakávaniami na nižšej hodnote. Výsledok tak nemal dopad na akciový trh povzbudený predchádzajúcim oznámením pomoci od FEDu. US dlhopisové futures však tieto výsledky povzbudili, keďže niektoré odhady hovorili o silnejšej kontrakcii. Odraz US dlhopisových futures opäť k rastu sa tak podpísal pod dočasné zastavenie depreciácie zelenej bankovky pod 1.3080 EUR/USD a rastu zlata (na 833 USD za uncu). Včerajšia revízia HDP za 3Q bol už takmer dva mesiace starým údajom a trh sa teraz sústreďuje hlave na výsledky poukazujúce na možný výsledok rastu v 4Q tohto roka. Okrem tohto výsledku ponúkla US ekonomika aj tradične najpresnejší index cien domov, Case-Shillerov index. Ten opäť na medziročnej báze prepadol najvyšším tempom v histórii a poukazuje tak na pokračujúci kolaps realitného trhu. Obchodníci, neustále bombardovaní stále slabšími číslami z tohto trhu, si už vybudovali dostatočnú odolnosť k týmto dátam a tak trh zostal bez dodatočnej reakcie. Posledným výsledkom, ktorý bol včera zverejnený, bola novembrová spotrebiteľská dôvera. Tá sa oproti októbrovej hodnote zlepšila oveľa viac než sa očakávalo, kedy na zlepšenie nálady spotrebiteľov zapôsobila hlavne nižšia cena benzínu na čerpacích staniciach.

Predstavenie novej intervencie predstavovalo počas včerajšej seansy silnú podporu pre akciový trh, kedy rástli akcie finančného sektora, staviteľov ako aj spoločností z oblasti spotreby. Technologický sektor však nedokázal zúžitkovať lepší výsledok Hewlett-Packard v pondelok po zatvorení akciových trhov, kedy investori pri aktuálnej situácii pochybujú o schopnosti spoločnosti dosiahnuť nové, prednedávnom predstavené optimistické ciele. Okrem toho správy o odložení dodávok nového telefónu spoločnosti Research In Motion a správy, že databázová spoločnosť Cisco plánuje pre svojich zamestnancov nútené voľno aby skresala svoje náklady pod tlakom globálneho spomalenia, výraznejšie tlačili na prepad technologického sektora, najsilnejšieho segmentu akciových trhov.

Celkovo sa však podarilo indexu DJIA 30 ako aj indexu SP 500 uzatvoriť v zisku po tretí deň v rade, čo sa im nepodarilo od konca augusta resp. septembra.

To, či sa im to podarí aj dnes bude závisieť vo veľkej miere aj od fundamentálneho kalendára, ktorý ponúka množstvo výsledkov: októbrové objednávky tovarov dlhodobej spotreby ako aj osobné príjmy a výdavky, pravidelné týždenné nové a pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti, prieskum výroby Chicago PMI, finálnu novembrovú spotrebiteľskú dôveru podľa Michiganskej univerzity a októbrové predaje existujúcich domov. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby, nakoľko sú zložkou HDP, budú mať silný vplyv na akciový trh, rovnako aj týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré pokračujú v zobrazovaní zhoršovania pracovného trhu. Rovnako dôležité budú aj osobné príjmy a výdavky, ktoré rovnako vstupujú do HDP a dotvárajú tak odhad pre tento ukazovateľ hospodárskeho rastu za 4Q.

Korporátny kalendár neobsahuje zverejnenia lídrov akciových trhov. Už včera bol objem zobchodovaných akcií na Newyorskej burze oveľa nižší než štandardne, takže vidina zajtrajšieho sviatku by dnes mala rovnako podporovať menej volatilnú seansu.

Dnešný deň by sa tak Dow Jones futures s decembrovou expiráciou YMZ8 mohli pohybovať v pásme ohraničenom supportom 8 150 bodov, ako klesajúcou líniou ťahanou z maxím z 5. novembra cez maximá zo 14. novembra, a včerajšími maximami na 8 600 bodoch. Rizikom pre toto pásmo sú samozrejme makroekonomické zverejnenia, ktorých výsledky výrazne od konsenzov by mohli spôsobiť vymanenie sa futures z tohto pásma.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy