ILO: Finančná kríza zredukuje reálne mzdy miliónom ľudí

Londýn 26. novembra (TASR) – Milióny zamestnancov čelia v dôsledku svetovej hospodárskej krízy "bolestivým" škrtom na platoch, informovala Medzinárodná organizácia práce (ILO). "Približne 1,5 miliardy ľudí, ktorí poberajú mzdy, čakajú ťažké časy," povedal generálny riaditeľ ILO Juan Somavia.
Organizácia predpovedá, že medziročný celosvetový rast reálnych miezd dosiahne v roku 2009 maximálne 1,1 %, pričom v tomto roku by to malo byť okolo 1,7 %. V priemyselne vyspelých štátoch očakáva ILO v budúcom roku pokles reálnych miezd o 0,5 %, zatiaľ čo v tomto roku by mali ešte vzrásť o 0,8 %.
"Slabý alebo už aj negatívny rast ekonomiky, kombinovaný s nestabilnými cenami ropy a potravinových komodít, zníži hodnotu reálnych miezd mnohých zamestnancov, najmä tých s nižšími príjmami. No kríza tvrdo zasiahne aj strednú vrstvu," dodáva Somavia v najnovšej správe ILO o vývoji miezd vo svete pod názvom Global Wage Report 2008/09.
Podľa tejto správy každý pokles hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa o 1 % znamenal v rokoch 1995 až 2007 pokles reálnych miezd o 1,55 %. "Ak bude tento trend pokračovať, môžeme očakávať ďalšie zhoršenie recesie a odklad oživenia ekonomiky," dodal Somavia.
Ešte v októbri ILO predpovedala, že svetová finančná kríza pridá k terajšiemu počtu nezamestnaných vo svete ďalších najmenej 20 miliónov ľudí. Celkový počet nezamestnaných by sa tak mal do konca roka 2009 vo svete vyšplhať na 210 miliónov.

Súvisiace články

Aktuálne správy