Wall Street opäť na kolenách

Americké akciové trhy včera skončili v červených číslach po veľmi volatilnej seanse. Počas európskeho obchodovania nasvedčovali všetky indikátory tomu, že Wall Street si pripíše ďalšiu stratovú seansu. Aj keď sa tak stalo, počas US obchodovania dosahovali hlavné akciové indexy zisky až v okolí 1,5%, kedy ich v postupe podporili lepšie výsledky telekomunikačného operátora Verizon ako aj výsledok predaja nových domov za september, ktoré prekvapivo prekonali očakávania analytikov. Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -2,42%/8175, S&P 500 -3,18%/848, Nasdaq Composite -2,97%/1505.

Záver obchodnej seansy, štandardne posledná hodina, sa však opäť zmenila na silný výpredaj. K jeho akcelerácii došlo len niekoľko minút pred uzatvorením obchodovania, kvôli časovému posunu už o 21:00 CET. Od kolapsu Lehman Brothers je záver tradingu na Wall Street najvolatilnejším obdobím a preto ukončenie obchodovania v červených číslach nie je ničím nezvyčajným. Index volatility VIX opäť dosiahol nové historické maximá. Prepady akcií je potrebné spájať s likvidáciou akciových portfólií hedge fondmi a inými entitami, ktoré pod tlakom požiadaviek klientov na výplatu zdrojov musia bez ohľadu na vývoj predávať svoje akciové portfóliá.

Na prepade akcií v posledných minútach má svoj podiel aj zníženie ratingu pre automobilky Chrysler a Genetral Motors od ratingovej agentúry Moody’s a varovanie pred znížením rating pre Ford od tej istej agentúry. Automobilový sektor v US je na kolenách už niekoľko rokov a tak je zníženie ratingu nevyhnutné. O záchranu sa automobilky snažia bojovať získavaním zdrojov z plánu TARP. Podľa posledných správ by General Motors mal dostať pôžičku až v objeme 25 mld. USD, ktorá by zároveň aj financovala fúziu s Chryslerom. Okrem toho sa špekuluje, že by súčasťou plánu mohla byť aj pomoc finančným divíziám týchto spoločností, ktoré poskytli množstvo úverov, na ktorých dochádza v posledných mesiacoch k razantnému nárastu delikvencie. Po tom, čo si na svoje prišiel finančný sektor, by mal dostať priamu pomoc aj korporátny sektor. Automobilky sú najvhodnejším kandidátom, nakoľko zamestnávajú obrovský počet pracovníkov a prepúšťanie pred voľbami by bolo veľmi negatívne.

Celkovo skončila US akciová seansa zmiešane, najslabším sektorom sa opäť stal energetický kvôli poklesu cien ropy a očakávaniu nižšieho globálneho dopytu po čiernom zlate a jeho produktoch. Finančný sektor tak nebol hlavným ťahúňom akciového výpredaju, k čomu dopomohlo aj zverejnenie nového zoznamu regionálnych bánk oprávnených na čerpanie kapitálu z plánu TARP. Druhú polovicu balíčka pre rekapitalizáciu bánk tak zatiaľ dostane 19 spoločností vo výške 35 mld. USD.

Ďalšou intervenciou, ktorá bola včera uvedená, bola facilita na podporu trhu komerčných cenných papierov. FED začal včera nakupovať tieto cenné papiere určené na krátkodobé financovanie podnikov, aby im pomohol znížiť úrokové náklady a zároveň prilákal nových kupcov na trh. Zatiaľ však pozitívny efekt tohto kroku nie je badať, nakoľko FED stanovil dno pre tieto úroky vyššie než bola včerajšia trhová sadzba pre tieto cenné papiere. Na pozitívny efekt tohto kroku si tak budeme musieť počkať. Facilita je však v prvom rade o navrátení dôvery v tieto inštrumenty, ktorú zatiaľ nemôžeme merať.

Jedným z dôvodov, prečo FED zaviedol túto facilitu je aj skutočnosť, že fondy peňažného trhu mali vysokú expozíciu voči tomuto trhu cenných papierov a nedostatočná likvidita na trhu im znemožňovala predávanie portfólií týchto cenných papierov v čase, keď investori požadovali výplatu svojich investovaných zdrojov, resp. ich predávali so stratou. Panika investorov, ktorí sledovali pokles hodnoty svojich aktív tak stále ústi do výberu vloženého kapitálu napriek krokom FEDu. O týchto problémoch včera informovala banka Morgan Stanley. Jej klienti vybrali z fondov peňažného trhu za posledný mesiac približne jednu tretinu všetkých investovaných zdrojov, takže banka musela do týchto fondov vložiť až 23 mld. USD, aby ich udržala nad vodou. Investori stratili dôveru v peňažné fondy Morgan Stanley pravdepodobne aj kvôli obave o zdravie samotnej inštitúcie. Úspešnosťou novej facility FEDu tak bude navrátenie dôvery vo fondy peňažného trhu.

Počas ázijskej seansy sa spolu s rastom japonského akciového trhu podarilo postúpiť aj US indexovým futures, ktoré si pripisujú zisky v okolí 4,0%. Za obratom sentimentu zatiaľ nevidíme žiadny trhový fundament, skôr ide o reakciu na podporu US automobiliek vládou, teda o reakciou na ďalšie intervenčné kroky vlády. Akcie môže posmeľovať aj očakávané zajtrajšie znižovanie sadzieb FEDom, ktoré býva impulzom pre akcie v smere ich rastu.

Korporátny kalendár neponúka dnes pred otvorením ani po zatvorení akciových trhov kvartálne výsledky dôležitejších sektorových lídrov, takže dodatočnú podporu z tohto segmentu nečakáme. Makroekonomický kalendár dnes ponúka výsledok Case-Schillerovho indexu cien domov za august, spotrebiteľskú dôveru za október ako aj prieskum výroby richmondského FEDu. Všetky tieto zverejnenia sa čakajú oproti predchádzajúcemu mesiacu s horším výsledkom, takže prípadné lepšie zverejnenia by mohli poskytnúť akciám oporu v udržaní si silných ziskov.

Rizikom je však príchod US obchodníkov na trh, ktorý nemusia mať názor podobný ako majú európski a ázijskí obchodníci a môžu do akciovej rely uskutočňovať nové predaje akcií. Dôležité tak bude udržanie sa nad hlavnou klesajúcou líniou, ktorá sa vytvára od 21. októbra pri futures na index Dow Jones. Udržanie nad touto líniou bude pre akciové trhy spolu s očakávaním znižovania sadzieb FEDom pozitívnym vývojovým vplyvom. Maximálny rastový potenciál tak siaha k hladine 8 500 až 8 570 bodov, supportom je silná psychologická úroveň 8 000 bodov.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy