Po UK naznačuje silnú recesiu i Eurozóna

Obavy z prehlbovania finančnej krízy sa opäť intenzívnejšie prejavujú, čo potvrdzujú dáta US akciových trhov, ktoré skončili na 5 a 1 ročných minimách (včerajšia seansa DJIA -2,42%, SP -3,18%, Nasdaq -2,97%). US akciové trhy sa snažili čerpať pozitívnu silu z výsledkov predaja nových domov, ale celkový negatívny sentiment na trhoch je príliš silný, aby sa obrat staval na jednom pozitívnom fundamente. Prepad akciových trhov podporil ústup carry trades k minimám 92,50/40 USD/JPY, ktoré boli indikátorom korekcie zelenej bankovky na kráľovskom páre 1,2340/30 EUR/USD a kábla 1,5410/00 GBP/USD.

Zo včerajších ekonomických fundamentov okrem pozitívnejšieho predaja nových domov v USA zaujali výsledky manažérskeho prieskumu Ifo inštitútu z Nemecka. Index pokračoval v poklese (piaty mesiac po sebe), čo je výsledkom kolapsu jeho zložky podnikateľských očakávaní, ktorá dosiahla 17-ročné minimá. Dôležitejšie ako samotné dáta boli komentáre predstaviteľov ekonomického inštitútu Ifo, ktorí očakávajú výraznejšie spomalenie nemeckého exportu, čo bude tlačiť nemeckú ekonomiku do recesie. Tento vývoj bude podporovať znižovanie úrokovej sadzby ECB, ktorá má podľa predstaviteľov Ifo priestor pre znižovanie sadzieb o 0,5% (aktuálna sadzba ECB je na úrovni 3,75%). Tento výhľad znižovania sadzieb včera potvrdil i prezident ECB Trichet „znižovanie sadzieb je možné pokiaľ sa uistíme, že inflačné riziká ustupujú“.

Najtvrdšie vyjadrenie počas včerajšej obchodnej seansy priniesol nemecký minister financií Steinbrueck „nemecká ekonomika vstupuje do fázy recesie“ a „ prijaté záchranné kroky pre finančný sektor nemusia byť dostačujúce“. Naznačil tak tvrdosť dopadov úverovej krízy na nemeckú ekonomiku, ktorá sa môže nachádzať ešte iba na začiatku riešenia problémov.

Počas včerajšej seansy však zaujal ešte jeden fakt, carry USD/JPY nedokázali vytvoriť nové minimá, čo bolo výsledkom ústnej intervencie G7. Francúzska ministerka financií Lagarde však včera naznačila, že táto intervencia by nebola krokom G7, ale iba samotného Japonska, ktoré už nedokáže tlmiť negatívne dopady silného JPY (oslabenie USD o 1 JPY znamená pre japonských exportérov stratu 0,4% hrubého zisku).

Dnešná seansa by mala priniesť ekonomické fundamenty z EU v podobe nemeckej spotrebiteľskej dôvery agentúry GfK, kde sa predpokladá novembrový prepad pod tlakom úverovej krízy a výrazného spomaľovania nemeckej ekonomiky.

US ekonomika dnes poskytne ďalšie dáta z realitného trhu v podobe Case/Shillerovho indexu cien domov, ktorý by mal v auguste pokračovať vo vytváraní nových historických miním (realitný trh podľa odborníkov by mal dosiahnuť svoje dno až v druhej polovici roka 2009). Okrem realitného trhu očakávame z US ekonomiky spotrebiteľskú dôveru, ktorá podobne ako nemecké dáta, by mala smerovať k dlhoročným minimám pod tlakom kontrakcie US ekonomiky (očakávania za 3Q smerujú k úrovni -0,5% Y/Y).

Dnešné fundamentálne dáta by nemali mať výraznejší dopad na vývoj menových párov, ktoré sa už pripravujú na zajtrajšie zasadnutie FOMC a rozhodnutie o úrokových sadzbách FEDu. Finančné trhy zároveň očakávajú štvrtkové dáta ekonomického rastu z US ekonomiky, kombinácia týchto dvoch TOP ekonomických fundamentov z US ekonomiky môže rozhodnúť o vývoji menových párov do konca roka 2008.

Výraznejšie zníženie sadzieb FEDu (trhové odhady smerujú k 0,5%-nému znižovaniu) naznačia obavy z výraznejšej kontrakcie ekonomického rastu pre najbližšie kvartály (predpoklady pre 3Q -0,5% Y/Y, pre 4Q -3,8% Y/Y). Tento výhľad by prospieval podpore zelenej bankovky, ktorá by opäť na základe svojej historickej sily a dôvery čerpala z globálnej neistoty a výhľadu na finančných trhoch a ekonomiky.

Intradenný výhľad pri pozitívnejších fundamentoch a ich odraze na vývoji akciových trhov otvára priestor pre rast kráľovského páru ku krátkodobej klesajúcej trendovej línií na úrovni 1,2630/40 EUR/USD, naďalej však pred blížiacou sa „smrtiacou kombináciou“ fundamentov z USA očakávame zvýšenú podporu zelenej bankovky s výhľadom k minimám na 1,2340/30 EUR/USD. Strednodobý výhľad ponechávame medvedí s cieľom v pásme 1,22/1,21 EUR/USD a dlhodobý výhľad pri pokračujúcom turbulentnom vývoji na finančných trhoch ponechávame na úrovni parity 1,00 EUR/USD.

Carry trades pod hrozbou možnej intervencie zo strany Japonska (Lagarde „spoločné komuniké G7 na podporu JPY bolo japonskou iniciatívou, G7 sa nechystá intervenovať, akákoľvek intervencia na JPY bude čisto japonskou záležitosťou“ a pozitívnym zatvorením ázijských akciových trhov budú mať snahu dobíjať maximá na úrovni 96,40/50 USD/JPY, supportná línia je aktuálne na minimách 93,00/92,80 USD/JPY. Strednodobý výhľad máme však naďalej nacielený na úroveň 90,00 USD/JPY, ktorá otvára priestor k 13-ročným supportom na úrovni 80,00/79,90 USD/JPY.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy