Ak chce Maďarsko znížiť svoju zraniteľnosť, musí prijať euro

Budapešť 19. októbra (TASR) – Maďarsko musí znížiť deficit bežného účtu platobnej bilancie, aby obmedzilo svoju zraniteľnosť vzhľadom na globálnu finančnú krízu. Tiež sa musí snažiť o čo najrýchlejšie prijatie eura. V sobotu to povedal guvernér Maďarskej národnej banky (Magyar Nemzeti Bank, MNB) András Simor.

Podľa Simora opatrenia vlády a centrálnej banky na ochranu krajiny pred globálnou finančnou krízou a na znovunastolenie dôvery investorov na domácom trhu sú iba dočasnými riešeniami. "V dlhšom horizonte je však jediným riešením obmedzenie našich slabých stránok," povedal Simor v sobotu na Národnom summite, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia vlády aj opozície. Na summite sa hovorilo o dôsledkoch finančnej krízy. Guvernér MNB dodal, že deficit bežného účtu platobnej bilancie sa musí znížiť.

Maďarsko je vysoko závislé na príleve zahraničného kapitálu kvôli svojmu vysokému zadlženiu a veľkému schodku platobnej bilancie, ktorý predstavuje 5,3 miliardy eur (159,67 miliardy Sk) alebo 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Investori počas uplynulého týždňa vypredávali forintové aktíva, pretože sa obávali, že Maďarsko sa môže stať druhým Islandom. Predstavitelia krajiny totiž požiadali Medzinárodný menový fond (MMF) a Európsku centrálnu banku (ECB) o poskytnutie úveru.

Podľa Simora je prijatie eura jedným z krokov, ktoré by mohli pomôcť oživiť dôveru investorov a znížiť zraniteľnosť krajiny voči externým šokom. Dodal, že "podmienkou prijatia eura v čo najskoršom termíne" je posilnenie makroekonomickej stability.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy