Pre a proti záchranného plánu americkej vlády

Washington/Londýn 27. septembra (TASR) - Americkí zákonodarcovia sa stretnú aj cez víkend a budú sa snažiť dohodnúť na záchrannom pláne v hodnote 700 miliárd USD (14,4 bilióna Sk) pre finančný a bankový sektor.

Washington/Londýn 27. septembra (TASR) – Americkí zákonodarcovia sa stretnú aj cez víkend a budú sa snažiť dohodnúť na záchrannom pláne v hodnote 700 miliárd USD (14,4 bilióna Sk) pre finančný a bankový sektor. Nižšie uvádzame pre a proti záchranného programu, ako ich vypracovala spravodajská agentúra BBC.

Pre:

1. Globálna finančná stabilita – cieľom plánu je upokojiť extrémne volatilný globálny finančný systém. Najbohatšie krajiny skupiny G7 tvrdia, že balík "ochráni integritu medzinárodného finančného systému".

2. Prosperita investorov – Investori po celom svete potrebujú oživenie dôvery. Ako uviedol miliardár a investor Warren Buffett, plán je "absolútne nevyhnutný" pre to, aby sa finančný systém dostal z "ekonomického Pearl Harbour".

3. Spomalenie globálnej ekonomiky – Všetky strany sa zhodujú na tom, že sa treba vyhnúť recesii najväčšej svetovej ekonomiky a následkom, ktoré by mala na krajiny závislé od obchodu s USA.

4. Zabezpečenie pracovných miest – ochrana pracovných miest naprieč ekonomikou a zabránenie bankrotom, ktoré "ohrozujú prosperitu amerických rodín", ako uviedol americký minister financií Henry Paulson.

5. Zmrazenie úverov – Záchranný plán by obnovil obeh úverov v rámci peňažných trhov, takže finančné inštitúty by si zasa začali vzájomne požičiavať peniaze, rovnako ako by opäť začali udeľovať úvery firmám a spotrebiteľom, čo je nevyhnutné pre fungujúcu ekonomiku.

6. Zisk z toxických aktív – Odkúpenie nelikvidných aktív v hodnote 700 miliárd USD sa môže zdať na prvý pohľad príliš vysokou cenou, ale ich predaj v budúcnosti môže priniesť aj zisk.

Proti:

1. Zaťaženie daňových poplatníkov – Vláda chce kúpiť aktíva kryté hypotékami za hodnotu danú pri ich splatnosti, čo je výrazne nad ich súčasnou trhovou cenou. Ak sa hodnota týchto aktív nezvýši v priebehu niekoľkých rokov, toto opatrenie sa pre daňových poplatníkov predraží.

2. Nárast zadlženosti USA – Záchranný plán nafúkne rozpočtový deficit USA, čo môže zrýchliť infláciu, ako varujú ekonómovia.

3. Skutočné náklady programu – Keďže predstavitelia ministerstva financií budú mať právomoc vykúpiť takmer akékoľvek aktíva za akúkoľvek cenu a predať ich kedykoľvek v budúcnosti, je takmer nemožné vypočítať skutočné náklady plánu.

4. Veľké platy bankárov – Existujú obavy týkajúce sa kontroly zárobkov šéfov bánk, ktorým vláda podá v rámci plánu pomocnú ruku. Existuje totiž názor, že predovšetkým Wall Street dostal USA do týchto ťažkostí.

5. Rozsiahle právomoci ministra financií Henryho Paulsona – Záchranný plán je Paulsonovým dieťaťom, ktorý chce mať pod kontrolou, ako sa použije spomínaných 700 miliárd USD.

6. Príliš veľká angažovanosť štátu v bankách – Podľa niektorých kongresmanov by mala vláda mať právo získať minoritné podiely v každej finančnej spoločnosti, ktorej pomôže, čo by štátu dalo právo predať v budúcnosti akcie týchto spoločností.

7. Spôsob jeho riadenia – V pláne sa počíta s tým, že by sa o priebehu pomoci informovalo každý polrok. Kritici však trvajú na zvýšení dohľadu a regulácie.

8. Obyčajný občan verzus Wall Street – Ozývajú sa hlasy, aby sa balík rozšíril o pomoc obyčajným Američanom, ktorým hrozí, že prídu o svoje domovy.

Súvisiace články

Aktuálne správy