Finančná kríza spomalí aj rast Číny

Peking 27. septembra (TASR) – Finančná kríza v USA utlmí spotrebu a bude mať negatívny vplyv na zvyšok sveta vrátane Číny. Uviedli to bankári a predstavitelia vlád na Svetovom ekonomickom fóre (World Economic Forum, WEF) vo východočínskom meste Tchien-ťin.

"Nachádzame sa v najhoršej kríze od Veľkej hospodárskej krízy," povedal viceprezident Citigroup William Rhodes. "Nachádzame sa v období obrovského nedostatku dôvery," kde finančné inštitúcie potrebujú čerstvé finančné prostriedky, aby obnovili dôveru spotrebiteľov," dodal Rhodes.

Americký minister financií Henry Paulson navrhol záchranný balík v hodnote 700 miliárd USD (14,4 bilióna Sk) na pomoc finančným inštitútom v USA a komisia pre cenné papiere SEC zastavila na krátko obchody s akciami poisťovní, bánk a maklérskych spoločností. Tento bezprecedentný krok vyvolal obavy aj v Číne a viedol čínskych predstaviteľov vrátane šéfa komisie pre bankový dohľad Liu Mingkanga k tomu, aby spomalili zavádzanie nových finančných produktov, ako sú deriváty a termínované kontrakty.

Ročné tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Číny by sa malo spomaliť na 9 % až 9,5 %, uviedol Liu, keďže americká finančná kríza povedie k utlmeniu spotreby, čo bude mať negatívny vplyv na rast svetovej ekonomiky. Vlani dosiahlo tempo rastu HDP Číny 11,9 %.

"Pre Čínu je to dobré, pretože Čína nepotrebuje rýchlosť, ale kvalitu," povedal Liu. Dodal, že v súčasnosti je hlavnou úlohou udržať finančnú stabilitu v krajine.

Bankári a vysokí predstavitelia firiem, ktorí sa zúčastňujú WEF, sú takmer presne napoly rozdelení v otázke, či majú centrálne banky použiť peniaze dňových poplatníkov na pomoc finančným inštitúciám. Čínski regulátori budú spolupracovať s americkými predstaviteľmi, aby obmedzili dopad finančnej krízy, uviedol Rhodes. "Čínska ľudová banka úzko spolupracuje s americkým Federálnym rezervným systémom (Fed) na sérii opatrení, ktoré by sa mohli zrealizovať," povedal Rhodes s odvolaním sa na telefonát s predstaviteľom Fed.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy