Ekonomika USA rástla v 2. kvartáli pomalšie, než sa predpokladalo

Washington 26. septembra (TASR) – Americká ekonomika rástla v 2. štvrťroku 2008 pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo. Spotrebiteľské výdavky totiž neboli také vysoké, ako sa pôvodne udávalo, a spoločnosti znížili svoje investície. To je signál, že dôvera poklesla ešte pred prehĺbením finančnej krízy.

Ministerstvo obchodu dnes informovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) USA v období od apríla do konca júna 2008 medziročne vzrástol o 2,8 %. V auguste ministerstvo odhadlo mieru rastu na úrovni 3,3 %.

Nový doklad o ochladzovaní ekonomiky prichádza v čase, keď v krajine panuje nervozita, či Kongres schváli záchranný plán v hodnote 700 miliárd USD (14,4 bilióna Sk) pre finančný a bankový sektor. Hlavnou myšlienkou je výkup nelikvidných aktív od finančných inštitútov. Prezident George W. Bush varoval, že krajina bude čeliť bolestivej recesii, ak záchranný balík neprejde Kongresom.

Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, nepočítali s revíziou rastu HDP. Predpokladali, že aktualizované údaje potvrdia augustový odhad. Existujú signály, že turbulencie, ktoré zachvátili Wall Street, mali negatívny vplyv na výdavky spotrebiteľov a malých firiem už v 2. štvrťroku.

Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadajú dve tretiny ekonomickej aktivity v USA, sa počas 2. kvartála zvýšili o 1,2 % namiesto predikovaných 1,7 %. Jednou z príčin je výraznejší pokles výdavkov na drahé tovary dlhodobej spotreby, ako sú napríklad autá.

Zdá sa, že firmy boli tiež opatrnejšie, než ministerstvo pôvodne predpokladalo. Výdavky na vybavenie a softvér sa znížili o 5 % a nie iba o 3,2 %.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy