Akciové indexy: Európske trhy zatiaľ s mierny rastom, darí sa najmä poisťovniam

(25.09.2008) Dnešné obchodovanie na európskych trhoch je zatiaľ pokojné, čaká sa na ďalší vývoj ohľadom amerického plánu na pomoc finančnému sektoru. Nečakaný rast spotrebiteľskej dôvery v Nemecku však dodal investorom nákupný impulz a európske trhy sa tak zatiaľ pohybujú v zelených číslach.
 

Spotrebiteľská dôvera v najväčšej európskej ekonomike Nemecku neočakávane rástla z 1,6b. na 1,8b. (oč. 1,5b). Index agentúry Gfk založený na prieskume 2000 spotrebiteľov ohľadom ich očakávaní na ďalší mesiac, zaznamenal prvý nárast za posledných 5 mesiacov. Z výsledkov vyplýva, že na spotrebiteľskú náladu v Nemecku vplývajú viac klesajúce ceny pohonných hmôt a potravín ako momentálna nestabilita na finančných trhoch. Nemci očakávajú, že klesajúce ceny sa prejavia na ich peňaženkách a budú môcť viac míňať. To sa premietlo aj do nárastu hodnoty akcií nemeckých spoločností vyrábajúcich tovary a služby pre domácnosti. Telefonický operátor Deutsche Telekom si do 15:00 pripísal 3 %, výrobca automobilov Daimler 2,6 % a výrobca oblečenia Adidas 1,5 %.
 

Neistota ohľadom amerického plánu na oživenie finančného sektora nepriala medzibankovému trhu. Banky si nerobia veľké nádeje na skorú realizáciu tohto plánu a ich nedôverčivý prístup k medzibankovým transakciám pretrváva. Trojmesačný eurový LIBOR, sadzba za ktorú banky požičiavajú eurá na medzibankovom trhu, vzrástol o 5 bázických bodov na 5,11 %, čo je najvyššia hodnota za posledných takmer 8 rokov. Na druhej strane, niektorí investori špekulujú na skoré vyriešenie situácie. Naznačujú to ústupky amerického ministra financií v prospech skorého prijatia plánu, v podobe obmedzenia „zlatých padákov“ pre manažment spoločnosti a pripustenia možnosti výmeny štátnej pomoci za majetkovú účasť v spoločnostiach. Aj preto sa titulom bánk darilo striedavo. Akcie britskej Lloyds stratili do 15:00 2,9 %, naopak akcie francúzskej Societe Generale vzrástli za rovnaký čas o 3,7 %.

Naopak mimoriadne sa darilo sektoru poisťovní. Akcie druhého najväčšieho svetového zaisťovateľa Swiss Re vzrástli do 15:00 o 1,9 %, keď spoločnosť oznámila straty vo výške 250 mld. USD, čo je menej ako sa očakávalo. Navyše spoločnosť sa snaží limitovať riziko znižovaním akciových investícií ako aj hedgingom a navyše očakáva rast zisku z akcie o 10 %. Najväčšia svetová zaisťovňa Munich Re taktiež zaznamenala rast akcií vo výške 4,8 %. Dôvodom boli špekulácie o záujme spoločnosti Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffeta a švédskej Cevian Capital na zvýšenie podielu vo spoločnosti. S nimi sa zviezli aj ďalšie poisťovne, francúzska AXA si do 15:00 pripísala 3,5 % a britská RSA Insurance Group dokonca 11 %.
 

Nemecký DAX sa o 15:00 pohyboval na úrovni 6130b., čo znamenalo nárast o 1,3 % oproti záveru včerajšieho obchodovania. Britský FTSE so za ten istý čas pripísal 0,3 % a vzrástol na úroveň 5099b. Index Dow Jones Stoxx 600, zahrňujúci akcie z 18 krajín západnej Európy vzrástol do 15:00 o 1,5 %. Najviac sa darilo španielskym akciám, index Ibex 35 zaznamenal do 15:00 nárast o 2 %.

Autor: Kamil Boros (kamil.boros@xtb.sk)

Súvisiace články

Aktuálne správy