Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v auguste klesli o 0,3 %

Paríž 23. septembra (TASR) – Francúzi si v auguste utiahli opasky. Vyplýva to z najnovších štatistických údajov. Drahá ropa a potraviny v kombinácii so stagnovaním platov spôsobili, že ľudia mali hlbšie do vrecka.

Výdavky spotrebiteľov za tovar (bez služieb) v auguste 2008 medziročne klesli o 0,3 %, pričom najviac sa prepadol predaj áut a odevov. Pre porovnanie: v júli sa spotrebiteľské výdavky zvýšili o 0,4 %.

"Mohlo to byť aj horšie, ale ani vyhliadky do budúcnosti neveštia nič dobré. August bol v poradí šiestym mesiacom po sebe, keď štatistky potvrdili slabé výkony francúzskej ekonomiky," konštatoval Alexander Law, analytik spoločnosti Xerfi.

Francúzska ekonomika totiž výrazne závisí od spotrebiteľských výdavkov. Prezident Nicolas Sarkozy Francúzom opakovane sľúbil, že ich situácia sa zlepší. V piatok Sarkozy predstaví svoj rozpočet na rok 2009, ale ekonómovia upozorňujú, že pokles príjmov z daní a prehlbujúci sa deficit mu nedávajú veľa možností na zavedenie opatrení, ktoré by pomohli spotrebiteľom.

Analytici predpovedajú, že to najhoršie majú Francúzi ešte len pred sebou. Ale na druhej strane francúzske domácnosti nie sú veľmi zadlžené v porovnaní s inými Európanmi, čo by mohlo zmierniť následky svetovej finančnej krízy v krajine galského kohúta.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy