Neistota vrátila EURo do hry

Aktuálne informačné vákuum, ohľadom záchranného plánu ministerstva financií USA pre stabilizáciu US finančného sektora, je to najhoršie riešenie pre vývoj finančných trhov. Dôkazom je včerajší vývoj na trhoch, ktorý so sebou priniesol niekoľko výnimočných udalostí. Ropa si intradenne polepšila až o 25 USD/barel k úrovni 130 USD/barel (neskôr korigovala k úrovni 118 USD/barel), čo je najvyšší prírastok od roku 1984, kedy bolo zavedené obchodovanie na NY burze. Jej obchodovanie bolo zároveň dvakrát počas včerajšej obchodnej seansy zastavené (vždy po náraste o 10 USD/barel). US akciové trhy, napriek výrazným umelým bariéram pre obmedzenie predaja od Komisie pre burzy a cenné papiere v USA v podobe zákazu nekrytého predaja všetky verejne obchodovateľných titulov a zákazu krátkeho predaja pre fin ančné tituly (postupne sa tento zoznam dopĺňa i nefinančnými titulmi), sú pod výrazným medvedím tlakom čo vyústilo vo včerajší kolaps (DJIA -3,27%, Nasdaq -4,17%, SP -3,82%). Tieto všetky fakty viedli k najvyššiemu intradennému nárastu kráľovského páru EUR/USD (3%) od zavedenia spoločnej meny v EU.

Na výnimočný stav a vývoj US finančných trhov sme si počas posledných týždňov zvykli (zánik investičného bankovníctva v USA, znárodnenie štátom podporovaných hypotekárnych gigantov a záchrana najväčšej svetovej poisťovacej spoločnosti). Ale aktuálny vývoj na finančných trhoch v podobe cenových skokov je to najhoršie pre globálnu ekonomiku, čoho výsledkom môže byť ešte výraznejšie prehlbovanie krízovej situácie na finančných trhoch.

Záchranný plán ministra financií Paulsona na stabilizáciu US finančných trhov v objeme 700 mld. USD, privedie verejný dlh USD na najvyššiu úroveň od roku 1954 (70% z celkového ekonomického rastu HDP), čo sa prejaví najvyšším schodkom verejných financií v histórií (očakáva sa budúci rok až 1 mld. USD). Aktuálne je verejný dlh USA na úrovni 68% HDP (9,6 bil. USD), pričom Paulsonov plán na záchranu, vládne výdavky (na doterajšiu stabilizáciu finančného sektora) a spomaľujúca US ekonomika môže vytvoriť tlak na nárast schodku verejných financií k 1,5 bil. USD, čo predstavuje až 10% HDP.

Výstrahou pre USA môže byť riešenie hypotekárnej krízy v Japonsku, kde ani po dvadsiatich rokoch a veľkých fiškálnych stimulov pre bankový sektor, sa japonský finančný sektor neskonsolidoval a prirovnávajú ho k „čiernej diere verejných financií“. Riziko riešenia aktuálnej krízy v USA je okrem prehlbovania verejného deficitu, ktorý môže tlačiť náklady na jeho krytie prudko nahor, aj v spomaľovaní globálnej ekonomiky. Aktuálne jadro ekonomického rastu US ekonomiky je tvorené exportom, no spomaľujúca globálna ekonomika bude tlačiť rast exportu nadol. Spoliehať sa na domácu spotrebu v aktuálnom stave (kolaps finančného sektora) je nereálne, US ekonomika tak bude musieť vyriešiť zásadný problém v podobe zadlžovania spotrebiteľov. Práve trend tvorby ekonomického rastu „na úver“ podlomil nohy finančnému sektoru a dopady budú ďalekosiahle. Okrem sprísnenia regulácie bánk očakávame výrazné obmedzovanie spotrebiteľských a investičných úverov, čoho výsledkom bude výrazné spomal enie ekonomiky. USA tak bude mať jediné východisko, naďalej sa spoliehať na export prostredníctvom slabého USD, čo však aktuálne nevyhovuje ostatným ekonomikám (tlači to cenu ropy nahor).

Práve prehlbujúca sa neistota priniesla prudký výpredaj zelenej bankovky, kedy EUR/USD atakoval maximá na úrovni 1,4850/70, k čomu mu výrazne prispeli carry USD/JPY (minimá na 103,00/10) pod tlakom výpredaja akciových trhov a nárastu cien ropy.

Včerajší prázdny fundamentálny komentár poskytoval priestor pre komentáre finančných autorít. Najvýraznejšie tento priestor využil minister financií UK Darling, ktorý jasne načrtol neistý výhľad UK ekonomiky v najbližšom období. Základom neistého výhľadu je realitný sektor (potvrdzuje to i včerajší pokračujúci kolaps indexu cien domov Rightmove), ktorý vzhľadom k aktuálnej úverovej kríze nemá šancu na obrat. Na druhej strane narastajúca inflácia v UK (aktuálne 4,7% Y/Y) neumožňuje podporiť ekonomiku verejnými výdavkami. Napriek týmto vyjadreniam a jasnému recesnému výhľadu UK ekonomiky si kábel vychutnáva neistotu na US finančnom trhu, čo mu umožnilo vytvoriť maximá na úrovni 1,8630/40 GBP/USD.

Dnešný fundamentálny kalendár prináša údaje z EU v podobe PMI (index cien nákupných manažérov z Nemecka a EU). Trhové predpoklady pre PMI sektora služieb a výroby za septembrové obdobie poukazujú na pokračujúci pokles, čo je v súlade s odhadmi pokračujúcej kontrakcie nemeckej a európskej ekonomiky pre 3Q. Negatívnejšie dáta z EU ekonomiky by nemali výraznejšie tlmiť býčie nálady na kráľovskom páre (support by mala poskytovať úroveň 1,4620/00 EUR/USD). Pozitívnejšie dáta z EU ekonomiky by len potvrdili aktuálny býčí trend s cieľom k úrovni 1,50 EUR/USD, kde prvá kontrolná zastávka je na rezistencii 1,4900/10 EUR/USD.

Aktuálny vývoj na FX trhoch je však jednoznačne ovplyvnený očakávaniami záchranného plánu USA pre stabilizáciu finančného sektora. Presunutie vystúpenia prezidenta FEDu Bernankeho a ministra financií USA Paulsona v kongrese zo štvrtka na stredu, dáva tušiť prvé kontúry záchranného plánu. Dnešný výhľad by mal však pod tlakom informačného vákua a neistoty podporovať včerajší trend oslabovania zelenej bankovky, kde jedine informácie o záchrannom pláne by mohli zastaviť silnú býčiu rely a stabilizovať zelenú bankovku.

Intradenne pred dátami z EU vidíme priestor pre miernu korekciu EUR/USD (minimá na 1,4710/00), ale naďalej udržujeme počas dňa býčí smer k maximám na 1,4900/10 EUR/USD. Carry USD/JPY sa budú snažiť udržať silnú supportnú bariéru na úrovni 105,10/00, kde prípadné prelomenie pod tlakom pokračujúceho výpredaja US finančných titulov podporí pokles k minimám na 103,60/50 USD/JPY, čo je výzva pre otestovanie magickej úrovne 100 USD/JPY. Prípadné preniknuté informácie z pripravovaného plánu na záchranu, otvárajú priestor pre carry k maximám na 106,50/60 USD/JPY.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy