Harmonizovaná inflácia v júni zrýchlila na 4,3 % (2)

Bratislava 16. júla (TASR) – Inflácia meraná jednotnou metodikou EÚ zrýchlila v júni podľa očakávaní svoju dynamiku na 4,3 % z májových 4 %. `Medzimesačný nárast predstavoval v úhrne 0,4 %, pričom bol ovplyvnený najmä zvýšením cien potravín a pohonných hmôt,` informoval dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Potvrdili sa tak predpoklady analytikov po už skôr zverejnených číslach o inflácii v národnej metodike, ktorá v júni stagnovala na úrovni 4,6 %. `Vzhľadom na zverejnené dáta inflácie v národnom meraní očakávame, že rastová dynamika indexu HICP zrýchlila v júni na úroveň 4,3 %,` uviedol minulý týždeň analytik VÚB Martin Lenko.

Medziročne v júni najviac vzrástli ceny v zdravotníctve o 10,4 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov o 9,6 %. Ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách sa zvýšili o 5,1 % a dopravy o 4,9 %. Oproti júnu 2007 sa znížili len ceny na poštách a v telekomunikáciách, a to o 0,9 %.

Najvýznamnejší podiel na medzimesačnom náraste cien o 0,4 % malo zdraženie potravín a nealkoholických nápojov o 0,7 %, ktoré tak prispeli k celkovému rastu vo výške 0,13 percentuálneho bodu (p.b.). Zvýšenie cien dopravy podľa ŠÚ SR tvorilo príspevok 0,08 p.b., bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív 0,04 bodu. Vyššie ceny oproti máju v hoteloch, kaviarňach, reštauráciách, ako aj rozličných tovarov a služieb prispeli rovnako po 0,03 p.b.

UPOZORNENIE:

Správa je rozšírená o 3. a 4. odsek.

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydáva k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy