Ukážu dnes carry opäť svoju silu vzhľadom k prázdnemu fundamentálnemu kalendáru?

Minulý týždeň priniesol niekoľko prekvapivých zvratov na finančných trhoch, ktorých základom boli globálne inflačné čísla. Najsilnejšie inflačné čísla priniesla Eurozóna, kde harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) dosiahol marcovú úroveň 3,6% Y/Y, čo predstavuje najvyššiu úroveň za posledných 16 rokov. Reakcia ECB na čele s prezidentom Trichetom nedala na seba dlho čakať, všetky minulotýždňové vystúpenia predstaviteľov ECB sa niesli v silnom „jastrabom tóne“ s jedným spoločným znakom, v ktorom sa zhodli všetci a to že ECB nevidí priestor pre znižovanie sadzieb v roku 2008 (Weber, Noyer, Mersch).

Tento jasný signál do ECB pre finančné trhy bol impulzom pre nárast EUR/USD k novým historickým maximám na úrovni 1,5980 EUR/USD, teda iba na dotyk od ďalšej magickej úrovne 1,60 EUR/USD. Okrem silných jastrabích vyjadrení tlačili pár k novým maximám i pozitívnejšie ekonomické fundamenty z EU, kde napríklad februárová obchodná bilancia skončila v pozitívnom prebytku na úrovni 0,8 mld. EUR, čo je vzhľadom k aktuálnej úrovni EUR/USD výrazným prekvapením.

Na druhej strane US ekonomika naďalej servíruje negatívne výsledky ekonomiky, ktorá smeruje do recesie. Inflačné tlaky v US ekonomike vzhľadom k slabému USD naďalej narastajú, čo je najviac badateľné na indexe cien výrobcov (PPI), ktorý stúpol na úroveň 6,9% Y/Y. Na druhej strane spotrebiteľská inflácia v podobe indexu spotrebiteľských cien (CPI) ostala nezmenená na úrovni 4% Y/Y a jadrová CPI (očistená o ceny energií a potravín) stúpla na úroveň 2,4% Y/Y (posledná 2,3% Y/Y), čo je vzhľadom k slabej zelenej bankovke nevysvetliteľné!!!

Okrem inflačných čísiel US ekonomika poskytla počas posledného týždňa lokálne prieskumy priemyslu v dvoch svojich lokalitách. Zatiaľ čo prieskum NY FEDu prekvapil svojim aprílovým nárastom do pozitívnych čísiel, čo indikuje návrat aprílového indexu nákupných manažérov (ISM) do pozitívneho výhľadu (nad 50 bodov), prieskum silného philadelphského FEDu poukazuje na pokračujúci prepad amerického priemyslu a negatívny výhľad aprílových ISM výrobného sektora (pod 50 bodov).

Pracovný trh US ekonomiky naďalej poukazuje na nárast nezamestnanosti, ktorá v marci zažila druhý „štatistický šok“ a stúpla na level 5,1%. Práve ukazovateľ žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa javí ako najlepší indikátor US nezamestnanosti preto nárast pokračujúcich žiadostí k úrovni 3 mil. je veľmi varujúci, čo potvrdzuje i nárast od začiatku roka o 130 tis. žiadostí. Táto hodnota je skoro totožná so stratou pracovných miest v US ekonomike tri mesiace po sebe v podobe Nonfarm Payrolls (tvorba pracovných miest).

Realitný trh už ani neprekvapí svojimi negatívnymi výsledkami, preto minulotýždňový prepad začatej výstavby na minimá z roku 1991 a prepad vydaných stavebných povolení o 40,9% Y/Y už ani neprekvapil finančné trhy.

Piatkové obchodovanie vzhľadom k prázdnemu fundamentálnemu kalendáru sa nieslo v znamení podnikových výsledkov, kde hlavne pozitívne čísla Citigroup (menšie odpisy z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na realitný trh) povzbudili akciové trhy a carry na páre USD¬/JPY k maximám na 104,50. Akcie si pripísali pozitívne zisky na úrovni DJIA 1,81%, S&P 1,81%, Nasdaq 2,61%. Práve tieto pozitívne rasty US akciového trhu a carry na páre USD/JPY napomohli zelenej bankovke k výraznejšej korekcii až na minimá k úrovni 1,5720/1,57 EUR/USD, čo predstavuje spodnú rastovú líniu formácie rastúceho trojuholníka (denný graf EUR/USD).

Spodná supportná línia na úrovni 1,5720/1,57 EUR/USD potvrdila svoju silnú bariéru a napomohla k odrazu až k dnešným ranným maximám na úrovni 1,5880 EUR/USD. Vývoj páru tak naďalej ostáva ovplyvnený formáciou rastúceho trojuholníka, ktorý poukazuje na možné prelomenie levelu 1,60 EUR/USD.

Dnešný prázdny fundamentálny kalendár opäť dáva moc nad FX trhom carry obchodníkom, ktorí ovplyvnení pozitívnymi výsledkami US spoločností (Bank of America predpoklad 0,41 USD/akcia, Merck 0,86 USD/akcia, Mattel 0,01 USD/akcia) by mohli tlačiť pár k minimám na 1,5720/00 EUR/USD.

Nočné výsledky cien domov z UK (podľa Rightmove) poukazuje na prepad realitného trhu -0,1% M/M, 1,3% Y/Y, čo sa snaží BoE riešiť podporou hypotekárneho trhu, kde úrokové sadzby napriek znižovaniu BoE (aktual 5%) si udržiavajú vysoké úrovne.

Kvôli tomu sa BoE rozhodla zorganizovať plán na pomoc finančnému trhu. Jeho cieľom je vymeniť 50 mld. GBP cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh za štátne dlhopisy, ktoré sú likvidnejšie. Od tohto kroku BoE očakáva, že odstránenie časti nelikvidných aktív z bilancií bánk sa situácia na medzibankovom trhu zlepší.

Doterajšie plány BoE na dodávanie likvidity na trh prijímali ako kolaterál len štátne dlhopisy, čo bankám veľmi nepomáhalo. Dôležitým momentom je tu skutočnosť, že spread medzi základnou úrokovou sadzbou BoE a medzibankovou sadzbou LIBOR sa rozšíril. Hypotekárni bankári, aby pokrývali svoje náklady na získanie zdrojov, kvôli tomuto zvýšili úrokové sadzby na hypotekárne produkty.

Kvôli tomu začali mať domácnosti problémy so splácaním hypoték a domy sa často spätne dostávali do rúk bankám, čo znamená, že domácnosti prišli o svoj dom. Podľa asociácie hypotekárnych bankárov za marec poklesol objem poskytnutých hypoték o 17% a takmer všetky subjekty, ktoré sledujú ceny domov, evidujú ich prepad. Podľa spoločnosti HBOS poklesli ceny domov za marec o 2,5% na mesačnej báze. Ako ďalší subjekt, ktorý eviduje rapídny pokles realitného trhu, je RICS ako kráľovský inštitút zememeračov. Podľa ich prieskumov je rozdiel medzi subjektmi evidujúcimi rast a pokles cien až -78,5, čo je najhorší výsledok v 30 ročnej histórii zberu údajov.

Napriek zverejnenému plánu BoE sa kábel (GBP/USD) dostal pod silný výpredajný tlak k minimám pod 1,99 GBP/USD s výhľadom k 1,98 GBP/USD, dôvodom môže byť fakt, že komerčné banky budú musieť platiť BoE rovnaké úroky (3-mesačný Libor) ako na medzibankovom trhu a zároveň všetky straty, ktoré plynú z vymenených cenných papierov ostávajú na pleciach komerčných bánk.

Pre tento týždeň sa javia ako najdôležitejšie výsledky IFO prieskumu, index importných cien a index nákupných manažérov (PMI) pre Eurozónu, USD ekonomika poskytne výsledky realitného trhu (predaj existujúcich a nových domov a index cien domov), prieskum spotrebiteľskej dôvery podľa michiganskej univerzity. Netreba zabudnúť ani na zajtrajšie zasadnutie BoC, kde sa počíta so znížením sadzieb až o 0,5% (aktual 3,5%).

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná

Súvisiace články

Aktuálne správy