Akciových investorov v USA čaká rizikový týždeň. Hospodárske výsledky zverejňujú kľúčové finančné inštitúcie. Pripútajte sa!

Obchodníci na amerických akciových trhoch mali počas minulého týždňa niekoľko možností nadobutnúť dojem stabilizácie, no postupom času ich nám notoricki známe fakty ako lavína pokračujúcich strát z finančného sektora, rastúca inflácia, rozširujúci sa deficit obchodnej bilancie a primárne zhoršujúce sa zisky spoločnosti, vrátili do súčasnej reality. Akciové indexy tak v uplynulom týždni svorne zaznamenali slušné straty, Dow Jones -2,3% (-7,1% od začiatku roka), technologický Nasdaq Composite -3,4% (-13,7%) a S&P500 -2,7% (-9,2%).

Pod tento minulotýždňový chabý výsledok sa v najväčšej miere podpísalo piatkové zverejnenie hospodárskeho výsledku priemyselného gigantu General Electric (GE). Výsledný zisk na akciu za prvý kvartál 44 centov bol výrazne nižší ako konsenzus analytikov na hladine 51 centov. Príjmy zaznamenali medziročný pokles o 7,8% na 42,24 miliardy dolárov. To čo však vystrašilo prevažnú časť obchodníkov bolo zníženie ziskových očakávaní na druhý kvartál 2008 z 58 centov na akciu do pásma 53-55 centov. To sú fakty, no rozoberme si toto zverejnenie na drobné, pretože môže byť indikátorom pre práve sa rozbiehajúcu sezónu zverejňovania hospodárenia za prvý kvartál 2008. General Electric piatkovým výsledom dosiahol prvý kvartálny pokles zisku od roku 2003 a treba mať na pamäti, že je treťou najväčšou spoločnosťou na svete, keď berieme do úvahy trhovú hodnotu spoločnosti. Druhým dôležitým momentom a zároveň mementom pre dôležitosť ochrany všetkých akciových pozícií je, že akcie General Electric (GE) iba po takomto relatívne miernom poklese ziskových projekcií zaznamenali počas piatku stratu 12%, čo predstavuje najvýraznejší prepad ich akcií od burzového krachu v októbri 1987. Iba pre ilustráciu, tento intradenný pokles činí 44 miliardový pokles trhovej kapitalizácie General Electric v rámci jedného dňa.

Zaujímavejší a hodnotenejší môže byť pohľad na dôvody tohto poklesu ústami hlavného výkonného riaditeľa GE, Jeffreyho Immelta. (Na úvod jedna poznámka, na tlačovke 13.marca!! hlavný výkonný riaditeľ potvrdil predchádzajúce ziskové projekcie, ktoré sa ukázali v piatok ako veľmi vzdialené realite. To hovorí o súčasnom tempe možného zhoršenia situácie veľmi veľa a taktiež o neschopnosti súčasných manažmentov odhadnúť rozsah možného dopadu prebiehajúcej úverovej krízy). Medzi hlavné dôvody Immelt zaradil zhoršovanie podmienok na kapitálovom trhu, ktoré znemožnili plánovaný predaj niektorých aktív (a donútili GE k priznaniu väčších strát), že záchranný krok FEDu na pomoc brokerskému domu Bear Stearns vraj vytvoril úplne novú situáciu na finančnom trhu. Áno, krok FEDu bol veľmi neštandardný a podľa nášho názoru na hranici legality, ale položme si otázku: Aký by bol momentélne svet, ak by Bear Stearns skrachoval? Pre General Elecric veľmi zložitý. Prečo? Pretože tak ako General Motors, tak ani General Electric už dávno nie je primárne priemyselným výrobcom. Obe sú to z veľkej časti finančné inštitúcie, ktoré sú vo veľkej miere angažované na dlhodpisovom trhu. Približne 35% zisku General Electric plynie z poskytovania finančných služieb. Jedným dôležitým rozdielom však je, že zatiaľ čo General Motors bol po uši namočený v sekundárnom trhu hypoték, tak General Electric sa angažoval prevažne v kvalitnejších dlhových cenných papieroch. Toto nám všetkým pripomína, že treba sa podrobnejšie pozerať na všetky spoločnosti a hlavne na to, aká aktivita je kľučová z hľadiska jej ziskovosti. Na záver tejto netradične dlhej pasáže venovanej GE jedna veta , ktorú povedal na tlačovke Jeffrey Immelt: “ak sa nenachádzame v recesii už teraz, tak sme veľmi veľmi blízko”..

So zaujímavým článkom prišiel v piatok aj finančný časopis Businnes Week ohľadne víkendového zasadania G7. Pri voľnom preklade by nadpis mohol znieť: “svetové veľmoci sa zasadili za plán zastavenia prebiehajúcej krízy na finančnom trhu”. V ďalšom texte budeme uvádzať v úvodzovkách výňatky z tohto článku a následne poskytneme krátky komentár:

“Predstavitelia finančnej politiky najsilnejších ekonomík sveta sa v piatok zasadili za plán pomoci na predídenie ďalším finančným krízam ako sme svedkami momentálne ná úverovom a hypotekárnom trhu, ktoré vznikli v USA a rýchlo sa rozširujú po celom svete”. Nasleduje časť zo spoločného vyhlásenia G7 po rokovaniach: “Rýchla implementácia tohto plánu neposilní iba stabilitu globálneho finančného systému z dlhodobého hľadiska, ale môže viesť k obnove dôvery a lepšiemu fungovaniu finančných trhov”. Komentár: znie to výborne, avšak neviem čo je obsahom plánu.

Text v Business Week pokračuje: “Minister financií Henry Paulson (prezývaný inak aj “Silný dolár”, pri pohľade na vývoj dolára počas vykonávania jeho funkcie dôjde každému prečo..) a šéf FEDu Bernanke boli členmi diskusií, kde predstavitelia monetárnych politík predstavili plán, ktorý bude smerovať k vytvoreniu väčšej otvorenosti, transparentnosti finančných trhov a bude zaostrovať pozornosť regulačných orgánov na urgentné reagovanie na vzniknuté problémy finančného systému”. Komentár: Bohužial stale neviem čo je obsahom plánu. Doterajšie kroky FEDu však naznačujú presný opak snahy o transparentnosť. Za všetky argumenty postačí jeden: FED v posledných mesiacoch prostredníctvom vytvorenia nových úverových facility pre banky a dílerov umožnil efektívne zakrývať a oddiaľovať skutočné riziko plynúce s držaných nelikvidných cenných papierov. FED im za ne na výmenu poskytol štátne cenné papiere. O otvorenosti a transparentnosti nemôže byť reč.

Paulson komentoval tento imaginárny plán slovami: “vzhľadom na výrazné krátkodobé riziká pre rast ekonomiky začíname príjmať opatrenia”. “Na ceste môže byť viacero prekážok”, dodal Paulson. Komentár: Bohužial stale neviem, čo je obsahom plánu.

Text pokračuje: “Plán je navrhnutý tak, aby sa trhy viac otvorili, zlepšil sa dohľad na finančnom trhom, ktorý podľa teórie (pozn. ale podľa nás iba podľa teórie!) pomôže predísť zopakovaniu súčasných problémov finančného trhu”. Komentár. Z textu stále neviem, čo je obsahom plánu avšak už by mal prísť..

“Plán volá po zosilnení dohľadu nad zabezpečením dostatočného kapitálového zabezpečenia finančných inštitúcií, lepšie riadenie rizikového manažmentu na predchádzanie problémov. Taktiež povedie k zvýšeniu transparentnosti a lepšiemu ohodnocovaniu komplexných finančných inštumentov, zlepší fungovanie ratingových agentúr, zvýši zodpovednosť z hľadiska rizík a vytvorí prostredie na riešenie napätých situácií na finančnom trhu”. Komentár: trh nepotrebuje tieto vyjadrenia. Sám dokázal po odhalení eliminovať ďalšie emisie nekvalitných sekundárnych hypoték a hypoték bez akéhokoľvek krytia majetkom, príjmami, hypotéky s minimálnym dokladovaním atď. Čiže tento plan nerobí takmer nič, čo už si trh sám na svoje náklady zabezpečil. Skôr by pomohlo vytvorenie reálneho, upozorňujem reálneho tlaku na odhalenie skutočnej hodnoty cenných papierov držaných bankami, brokermi a ostatnými finančnými inštitúciami. Úverové facility FEDu umožnujúce americkým bankám zamienať nekvalitné cenné papiere za štátne cenné papiere sú jednoznačným dôkazokm proti transparentnosti.

Z textu vyhlásenia G7: “Na menovom trhu sledujeme čoraz častejšie výrazné fluktuácie menových kurzov, a sme znepokojený ich možnými dopadmi na ekonomickú stabilitu a stabilitu finančného systemu. Situáciu pozorujeme veľmi pozorne a budeme adekvátne kooperovať”. Komentár: nie je žiadny dôvod na monitorovanie takýchto situácií. Trh je v tom celkom efektívny, naopak by mali veľmoci upriamiť pozornosť na fundamentálne dôvody vzniku týchto pohybov a nie pripravovať intervencie. Jedným zo základných fundamentov, na ktorý by mali monetárne autority upriamiť pozornosť je extrémne využívanie pákového efektu, keď viaceré analýzy hovoria, že niektoré veľké finančné inštitúcie v USA by n

Súvisiace články

Aktuálne správy