V štátoch únie pracuje vyše 170-tisíc Slovákov

Výhody práce v Európskej únii pre slovenských občanov vyplývajú z dodržiavania ustanovení umožňujúcich voľný pohyb osôb. Podrobnosti vzťahu práce v EÚ a voľného pohybu osôb vysvetľuje Mária Nádaždayová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Koľko slovenských občanov vycestovalo za prácou do iných krajín EÚ od nášho vstupu do Európskej únie?

– Nedá sa presne stanoviť počet slovenských občanov, ktorí vycestovali za prácou do krajín EÚ od 1. 5. 2004. Už predtým vyše 90-tisíc ľudí pracovalo v súčasných členských štátoch EÚ na základe bilaterálnych zmlúv a dohôd, a to najmä s Českou republikou, Nemeckou spolkovou republikou, Maďarskou republikou a so Švajčiarskom. Na základe individuálneho zamestnania, v súlade s vnútroštátnymi právnymi predpismi, pracovalo v Rakúsku viac ako 5-tisíc osôb. Najviac slovenských občanov pracovalo v Českej republike na základe Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o vzájomnom zamestnávaní občanov. Umožňovala zamestnávanie občanov len na základe registrácie, to znamená bez povolenia na zamestnanie. V rokoch 1993 až 2003 to využilo 53- až 73-tisíc slovenských občanov. Z týchto dôvodov nemožno hovoriť, že migrácia za prácou sa datuje od vstupu Slovenskej republiky do EÚ.

Podľa štúdie ECAS-u (European Citizen Action Service) o voľnom pohybe pracovníkov v rámci EÚ zo septembra 2005, v štátoch EÚ pracovalo 150-tisíc slovenských občanov. Najviac ich bolo v Česku – 61-tisíc, v Maďarsku – 20-tisíc a vo Veľkej Británii – 18,5 tisíc. Nasleduje Nemecko – 9-tisíc pracovníkov, Rakúsko s viac ako 8-tisíc a v Taliansku pracuje 6,5 tisíca Slovákov.

Podľa štatistických údajov, ktoré ministerstvo dostalo teraz v apríli, v štátoch EÚ pracuje viac ako 170-tisíc občanov SR. V Českej republike 76-tisíc, vo Veľkej Británii asi 29-tisíc, v Maďarsku okolo 26-tisíc, v Írsku 15-tisíc, v Taliansku 6,5 tisíca, v Rakúsku 7-tisíc, v NSR 4,5 tisíca, v Slovinsku 1,5 tisíca, na Cypre, v Holandsku a Nórsku po tisíc slovenských občanov. V ďalších štátoch EÚ pracuje niekoľko sto slovenských občanov. Týka sa to aj Poľska, kde cezhraniční pracovníci nie sú štatisticky evidovaní. Uvedené počty predstavujú legálne pracujúcich slovenských občanov. Pracovníci pracujúci v pohraničných oblastiach tvoria približne desatinu z celkového počtu občanov migrujúcich za prácou.

Vaša sekcia sa zaoberá koordináciou systémov sociálneho zabezpečenia, ktorá je súčasťou voľného pohybu osôb. V čom sa záujmy slovenských občanov líšia od iných nových členských štátov?

– Voľný pohyb osôb je jednou zo základných slobôd zaručenou právom spoločenstva a zahŕňa právo žiť a pracovať v inom členskom štáte. Spočiatku sa táto sloboda v zásade týkala ekonomicky aktívnych osôb a ich rodín. Dnes sa právo na voľný pohyb v rámci spoločenstva týka aj iných kategórií, ako sú študenti, dôchodcovia a občania Európskej únie vo všeobecnosti. Je to azda najdôležitejšie právo spadajúce pod právo spoločenstva pre jednotlivcov a základný prvok európskeho občianstva.

Sociálne zabezpečenie je kľúčovou otázkou pre osoby uplatňujúce svoje práva na slobodný pohyb. Ak sa zabezpečí, že zásada rovnaké…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy