Analytici odhadujú, že hypotéky čoskoro zdražejú

Získať nové bývanie na úver bude drahšie. Banky zvyšujú úroky z hypoték. ILUSTRAČNÉ FOTO - ČTKBanky postupne zvyšujú úroky z hypotekárnych úverov.






Získať nové bývanie na úver bude drahšie. Banky zvyšujú úroky z hypoték. ILUSTRAČNÉ FOTO – ČTK


Banky postupne zvyšujú úroky z hypotekárnych úverov. Naposledy ich v pondelok o pol percenta zdvihla Slovenská sporiteľňa.


Zvýšenie úroku o pol percenta znamená, že klienti zaplatia na splátkach o desaťtisíce až státisíce korún viac. Pri úvere jeden milión korún na 30 rokov znamená zvýšenie úroku z 5 na 5,5 percenta pre klienta mesačné zvýšenie splátky o 315 korún. Spolu tak zaplatí až o 113 400 korún viac ako pri nižšom úroku.


Pri vyšších úveroch preplatia ľudia ešte viac – pri úvere 1,5 milióna zaplatí klient o vyše 170-tisíc viac a pri dvojmiliónovom úvere 227-tisíc viac.


Zvyšovanie úrokov je reakcia na zvýšenie základných úrokových sadzieb, ktoré stanovuje Národná banka Slovenska. Tá ich od marca zvýšila o pol percenta.


Keďže vzrástli úroky, za ktoré si jednotlivé banky požičiavajú peniaze, alebo za ktoré im Národná banka úročí ich vklady, museli zvýšiť aj úroky z úverov. Inak by sa im neoplatilo peniaze požičiavať, pretože by bolo pre ne výhodnejšie uložiť peniaze do Národnej banky.


Viacerí analytici očakávajú, že úroky môžu v najbližšom čase stúpnuť znovu. „Podľa môjho názoru sa tento rok v máji alebo v júni znovu zvýšia sadzby o 0,25 percenta,“ hovorí analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Niektorí analytici očakávajú ešte vyšší rast základných úrokových sadzieb. Podľa Čehovičovej to bude závisieť od ďalšieho vývoja inflácie a kurzu koruny.


Národná banka posledným zvyšovaním úrokov chcela pribrzdiť rastúcu infláciu. Potom, ako zvýšila úroky, banky zvýšili úroky z vkladov aj úverov. Keď sú drahšie úvery, ľudia si od bánk požičiavajú menej peňazí. Zároveň majú väčšiu motiváciu ukladať peniaze na účtoch a rôznych vkladoch, pretože získajú vyšší úrok. Zostane im tak menej peňazí na míňanie. Keďže obchodníci nechcú prísť o tržby, znižujú, respektíve aspoň nezvyšujú ceny. Ak ceny nerastú, nezvyšuje sa ani inflácia.


Úroky z hypotékfixácia ročný úrok


aktuálny v januári


Ľudová banka



<TABLE classx=tab_sme stylex="BORDER-COLLAPSE: collapse" cellSpacing=0 cellPadding=2 alig…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy