Kým sa otočia presýpacie hodiny…takmer

Banky sa usilujú skracovať čas, za ktorý poskytnú úver podnikateľom, rovnako aj minimalizovať administratívu, v niektorýchprípadoch môže mať podnikateľ úver do dvadsiatich štyroch hodín, nikde by nemal čakať dlhšie ako dva týždne.VÚB je flexi aj v úverochKontokredit ponúka VÚB banka, a.s. ako jednu z možných zložiek flexibiznis účtu.

Banky sa usilujú skracovať čas, za ktorý poskytnú úver podnikateľom, rovnako aj minimalizovať administratívu, v niektorých


prípadoch môže mať podnikateľ úver do dvadsiatich štyroch hodín, nikde by nemal čakať dlhšie ako dva týždne.


VÚB je flexi aj v úveroch


Kontokredit ponúka VÚB banka, a.s. ako jednu z možných zložiek flexibiznis účtu. „Klient neplatí žiadne dodatočné poplatky za poskytnutie úveru a takisto sa odbúrava administratívna činnosť spojená so zmluv-nou dokumentáciou a zabezpečením, ktoré sa v tomto prípade nevyžaduje,“ vysvetľuje hovorkyňa banky Alena Walterová. Výška kontokreditu závisí od priemerných mesačných obratov na účtoch klienta.


Pre podnikateľov a menšie firmy s obratom do 30 mil. Sk sú určené profiúvery:


Profiúver je bezúčelový a pohybuje sa od 100-tisíc Sk do 5 mil. Sk. Slúži na financovanie prevádzkových podnikateľských potrieb klienta. Dá sa čerpať ako kontokorentný alebo splátkový.


Profinvest je účelový, určený na rýchle a jednoduché získanie prostriedkov na financovanie strednodobých investičných zámerov, ktoré slúžia na zefektívnenie a rozvoj jeho podnikania jeho výška môže byť od 100-tisíc Sk, najviac jeden milión korún. Spláca sa dva – tri roky.


Profiinvest Plus by mal zvážiť podnikateľ s dlhodobými investičnými plánmi. Pomôcť mu môže pri kúpe hnuteľného a nehnuteľného majetku určeného na podnikanie (nehnuteľnosti, stroje a zariadenia, technológie a podobne) vrátane inštalácie, modernizácie a rekonštrukcie. Výška úveru je od 300-tisíc Sk do 5 mil. Sk, lehota splatnosti je dva až päť rokov.


Profihypo sa môže použiť na nadobudnutie, výstavbu alebo rekonštrukciu nehnuteľ-nosti, alebo splatenie úveru, ktorý nie je hypotekárnym úverom. Jeho výška je 500-tisíc Sk až 15 mil. Sk, maximálne však 70 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Splatnosť štyri až pätnásť rokov.


„Profiúvery ponúkame s úrokovou sadzbou od 6,5 %. Poskytneme ich aj neklientom banky,“ hovorí A. Walterová.


Flexibiznis úver je určený na financovanie prevádzkových potrieb podnikateľov a firiem s obratom nad 30 mil. Sk ročne. Klient ho môže čerpať v troch rôznych formách (ako kontokorentný, revolvingový alebo terminovaný úver). Pohybuje sa od 400-tisíc Sk do 20 miliónov korún. Splatnosť úveru je jeden až dva roky. Schválenie úveru banka garantuje do 2 dní po predložení potrebných dokladov, v opačnom prípade klient neplatí poplatok za poskytnutie úveru.


Okrem toho banka poskytuje aj iné typy úverov, napríklad investičné, prekleňovacie úvery s fondmi EÚ, pre žiadateľov o podporu z Pôdohospodárskej platobnej agentúry alebo úvery určené na financovanie nehnuteľností. Viaceré banka pripravuje na mieru klienta.


Jednou zo základných podmienok získania úveru vo VÚB je preukázateľná návratnosť úveru. „Klient musí podnikať minimálne 12 mesiacov a voči jeho majetku nemôže byť začaté exekučné konanie, nie je v likvidácii a nie je podaný návrh na začatie konkurzu alebo vyrovnania,“ hovorí A. Walterová. Pri kontokredite sa vyžaduje vlastníctvo flexibiznis účtu alebo niektorého z VÚB kont. Navyše hodnota kreditných obratov a priemerných zostatkov na účte musí dosahovať bankou stanovenú hodnotu.


„Možno povedať, že platobná disciplína klientov pri splácaní úverov sa podstatne zlepšila. Dôkazom je aj znižujúci sa počet žiadostí o zmenu splátkových plánov,“ hodnotí hovorkyňa banky a dodáva: „Slováci sú vo všeobecnosti poctiví, pokiaľ ide o splácanie záväzkov.“


Ľudová banka preferuje individuálny prístup


„Pri úveroch treba zohľadňovať špecifické postavenie jednotlivých podnikateľských subjektov a ich požiadavky. Tu už naozaj prestáva byť frázou „šitie úverov na mieru“,“ hovorí riaditeľka marketingu/PR Ľudovej banky, a.s. Jana Lukáčová. Banka podľa nej ponúka široké porfólio úverových produktov prevádzkového, investičného a špeciálneho financovania vo forme kontokorentných, splátkových, investičných úverov a úverových rámcov, ich derivátov a podobne. Typ úveru a aj jeho splatnosť sú prispôsobené potrebám klientov, tomu, čo a ako potrebujú prefinancovať. „Do popredia sa dostáva aktívne poradenstvo klientovi bankovými špecialistami pri plánovaní a optimalizovaní jeho podnikových financií s pohľadom na niekoľko rokov dopredu,“ konštatuje J. Lukáčová.


Ľudová banka štandardne vyžaduje dve ukončené účtovné obdobia. Žiadateľ o úver musí spĺňať podmienky banky na bonitu, presvedčiť o schopnosti splatiť úver a až potom sa diskutuje o zábezpekách úveru, spôsobe ručenia. Pri niektorých úveroch stačí len bianko zmenka. Aj Ľudová banka vie poskytnúť úver do 24 hodín.


Klienti, ktorým Ľudová banka poskytla úver, majú podľa slov J. Lukáčovej slušnú platobnú disciplínu. Situácia sa v posledných rokoch zlepšuje. „Avšak aj keď náhodou u klienta vznikne nejaké omeškanie v splácaní, usilujeme sa vzniknutú situáciu spoločne s ním riešiť k obojstrannej spokojnosti. Pokiaľ je to opodstatnené, snažíme sa pomôcť napríklad aj upravením splátkového kalendára,“ uzatvára J. Lukáčová


ČSOB – kombinované rýchle úvery


ČSOB, a.s rozšírila ponuku rýchlych úverov pre podnikateľský sektor. Kombinuje rýchle schválenie úverového limitu do 24 hodín, respektíve do 2 dní s úverovým limitom až do 15 miliónov Sk. „V tomto prípade nejde len o kozmetickú modifikáciu klasického povoleného prečerpania účtu, ale o krátkodobý úverový nástroj, ktorý dokáže podnikateľovi pomôcť riešiť nečakané výdavky či pohotové investície do novej podnikateľskej príležitosti,“ vysvetľuje hovorkyňa banky Marta Krejcarová.


Prostredníctvom Štartovacieho biznis úveru môže podnikateľ získať od 30-tisíc korún až do 3 miliónov Sk (na základe obratov na účtoch) už do 24 hodín bez zbytočnej administratívy. Úver funguje na princípe povoleného prečerpania podnikateľského konta – banka poskytuje podnikateľovi úverový limit, ktorý môže čerpať kedykoľvek a na akýkoľvek účel. Využite financií teda nedokladuje a úrok hradí len za počet dní čerpania úveru. „Po troch mesiacoch banka limit prehodnocuje a v závislosti od obratov na účte môže podnikateľ získať obnovenie alebo aj navýšenie limitu,“ dodáva M. Krejcarová.


Na schválenie úverového limitu potrebuje podnikateľ predložiť finančné výkazy za posledný rok, výpis z obchodného registra či živnostenský list a založiť si niektorý z podnikateľských balíkov v ČSOB. Úroková sadzba je 14 % ročne.


Prevádzkový biznis úver umožňuje získať financie do 2 dní až do výšky 15 miliónov Sk a na akýkoľvek účel. Medzi výhody tohto úveru patrí nielen možnosť vybrať si menu, v ktorej úver čerpá, ale aj formu čerpania podľa individuálnych potrieb. Aj keď pri úveroch v tejto výške je zabezpečenie nevyhnutné, banke podľa M. Krejcarovej stačí: „Najmenej problematická a minimálna forma zabezpečenia, akou je napríklad biankozmenka spoločnosti.“


Poskytovanie tohto úveru má v kompetencii sieť 14 obchodných centier, ktoré ČSOB zriadila špeciálne pre malé a stredné podniky. Úroková sadzba je individuálna.


Povolené prečerpanie účtu s pravidelnými splátkami sa dá tiež získať do 24 hodín. „Tento úver je určený pre podnikateľov, ktorí v podnikaní využívajú najmä hotovostný platobný styk, keďže väčšinou pracujú s hotovosťou, čiže pre gastro a niektoré ďalšie segmenty,“ vysvetľuje hovorkyňa banky. Podnikateľ získa úverový limit na 1 rok. Financie z bežného účtu môže čerpať na akýkoľvek účel. Rozsah úveru je od 20-tisíc do 500-tisíc Sk, úroková sadzba od 7,5 % ročne. Klient spláca úroky mesačne plus minimálne 10 % z poskytnutého úverového limitu.


Pre tých, ktorí potrebujú preklenúť dočasný nedostatok finančných prostriedkov na účte je určené Povolené prečerpanie účtu. Výška limitu sa pohybuje od 20-tisíc až do


3 miliónov Sk. Úroková sadzba je pri ňom 7 %.


Oproti povolenému prečerpa

Súvisiace články

Aktuálne správy