Vláda zrušila úlohy zamerané na konkurencieschopnosť automobilového priemyslu

Podporenie nákladovej stability zamestnávateľov, posilnenie predvídateľnosti ďalšieho vývoja podnikateľského prostredia či aktívna podpora rozvoja automobilového priemyslu. Aj tieto úlohy prijaté apríli roku 2019 v stredu zrušila vláda. Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) zároveň zrušil aj povinnosť jednotlivých rezortov informovať o plnení týchto úloh a rezort hospodárstva zároveň nebude musieť predkladať informáciu vláde.
„Materiál bol spracovaný na základe prehodnotenia aktuálnosti, respektíve neaktuálnosti jednotlivých úloh vyplývajúcich ministrovi hospodárstva SR z uznesení vlády SR. Úlohy uvedené v materiáli sa stali bezpredmetnými, prípadne boli nahradené inými aktuálnymi úlohami alebo ich plnenie z objektívnych príčin nie je možné,“ uviedol rezort hospodárstva v predkladacej správe k materiálu. Ďalším z dôvodov je podľa ministerstva skutočnosť, že úlohy boli plnené iba formálne.
Materiál vláda schválila napriek nesúhlasu Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD). Argument rezortu hospodárstva, že v decembri minulého roka bol schválený návrh štatútu Rady vlády SR pre konkurencieschopnosť a produktivitu, ktorá by mala vykonávať monitoring, analýzu a hodnotenie produktivity a konkurencieschopnosti v SR, APZD odmietla. „Vláda SR by mala dbať na zachovanie a následné zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja a konkurencieschopnosti automobilového priemyslu, a to nielen prostredníctvom činnosti Rady vlády SR pre konkurencieschopnosť a produktivitu,“ zdôraznila APZD v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
Do materiálu je zaradených celkom 16 návrhov na zrušenie úloh a tri návrhy na zmenu termínu plnenia úloh z uznesení vlády SR. Jednotlivé návrhy sa týkajú úloh z uznesení vlády SR, pri ktorých je gestor alebo spolugestor minister hospodárstva SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy