Výstavba nových domov v USA v októbri prudko klesla

Výstavba nových domov v USA v októbri prudko klesla, pričom pod nepriaznivý vývoj na trhu sa podpísala najmä oblasť rodinných domov. V rámci nej sa výstavba prepadla takmer na 2,5-ročné minimum. Informovali o tom agentúra Reuters a server RTTNews, ktoré sa odvolali na štvrtkové údaje amerického ministerstva obchodu.
Výstavba nových domov v Spojených štátoch klesla v októbri medzimesačne o 4,2 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,425 milióna, uviedlo ministerstvo obchodu, ktoré údaje za september revidovalo smerom nahor. Namiesto pôvodne udávanej ročnej miery 1,439 milióna domov revidovalo ministerstvo septembrovú výstavbu na 1,488 milióna jednotiek.
Aj napriek tomu, že októbrové výsledky sú nepriaznivé, prekonali očakávania analytikov. Tí predpokladali, že počet začatých stavieb klesne až na 1,410 milióna jednotiek.
Výrazne klesla najmä výstavba rodinných domov, ktoré sa na celkovej výstavbe v USA podieľajú hlavnou mierou. Počet začatých stavieb v tomto segmente klesol o 6,1 % na ročnú mieru 855.000 jednotiek. To je najnižšia úroveň od mája 2020. V prípade bytových domov klesla výstavba o 1,2 % na ročnú mieru 570.000 jednotiek.
Zo štyroch geografických oblastí sa výstavba zvýšila iba v oblasti Juh. Na Severovýchode, Stredozápade aj v oblasti Západ zaznamenala pokles.
Ministerstvo obchodu zároveň oznámilo, že po septembrovom raste o 1,4 % počet nových stavebných povolení v mesiaci október klesol o 2,4 % na ročnú mieru 1,526 milióna. Aj v tomto prípade však boli údaje lepšie, než sa čakalo. Ekonómovia počítali s tým, že počet nových stavebných povolení, čo je ukazovateľ budúceho dopytu, klesne až o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy