Komoditné burzy sa opäť vystrašili: Prečo je ukrajinský vývoz agrokomodít pre globálne trhy taký dôležitý?

, oPeniazoch/TASR/ČTK Foto: pexels.com/Siglinde Luise

Opäť sa potvrdilo, aký je ukrajinský export poľnohospodárskych produktov pre globálne trhy dôležitý. Jeho narušenie nielen ohrozuje potravinovú bezpečnosť vo svete, ale výrazne vplýva aj na svetové ceny agrokomodít.

Cena pšenice v stredu klesla o viac ako 6 % na 8,38 amerických dolárov za bušel. Stalo sa tak len pár dní po tom, čo cena pšenice prudko vystúpala o takmer 9 % nahor. Prudšiemu nárastu zabránilo rýchle potvrdenie, že bezpečnosť ukrajinského exportného koridoru obilia je opäť zaistená. Znova sa tak ukázalo, aký je ukrajinský export agrokomodít dôležitý pre svetové trhy nielen pre udržanie potravinovej bezpečnosti, ale aj kvôli svetovým cenám komodít.

Ruský návrat k dohode

Rusko sa totiž vráti k účasti na dohode, ktorá umožňuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov, uviedlo ruské ministerstvo obrany. K tomuto kroku sa Moskva rozhodla po tom, čo od Ukrajiny obdržala záruky, že Kyjev nepoužije plavebný koridor na vojenské účely.

Návrat Ruska k dohode potvrdil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko pomohlo v lete dohodu vyrokovať spoločne s OSN a teraz sa podieľa na zaistení bezpečnej plavby lodí prevážajúcich cez Čierne more poľnohospodársku produkciu.

Rusko pozastavilo svoju účasť na dohode cez víkend, na čo ceny pšenice, ako aj ďalších plodín reagovali prudkým nárastom. Rozhodnutie zdôvodnilo obvinením, že ukrajinské sily podnikli dronový útok na ruskú Čiernomorskú flotilu v prístave Sevastopoľ na nelegálne anektovanom Kryme. Moskva následne tvrdila, že "nie je schopná zaistiť bezpečnosť civilných lodí", ktoré sa plavia v súlade s podmienkami tejto dohody. Ukrajina vyjadrenia Moskvy o útoku označila za falošnú zámienku.

Z ukrajinských prístavov však boli tento týždeň ďalej vyplavované lode s poľnohospodárskou produkciou. Turecko uviedlo, že vývoz musí pokračovať bez ohľadu na ruský postoj. Vývoz obilia a ďalších poľnohospodárskych plodín je dôležitý pre potravinovú bezpečnosť v mnohých krajinách Afriky a Blízkeho východu.

Ukrajina: Kľúčový hráč na globálnom trhu

Opäť sa tak potvrdila dôležitosť ukrajinských dodávok agrokomodít na svetové trhy. Jednak pre potravinovú bezpečnosť v mnohých krajinách, ako aj pre vývoj cien na svetových trhoch. Ceny pšenice totiž enormne stúpli najmä po ruskom vpáde na Ukrajinu koncom februára tohto roka. Späť sa vrátili až po uzavretí spomínanej dohody o bezpečnom koridore pre ukrajinské lode s poľnohospodárskym tovarom.

Graf: Vývoj cien pšenice za posledný rok

Zdroj: tradingeconomics.com/oPeniazoch

Prečo sú komoditné trhy na správy z Ukrajiny tak citlivé? Odpoveď je jednoduchá. Ukrajina je jedným z najdôležitejších globálnych hráčov na svetovom trhu s poľnohospodárskymi produktmi. Všetko to však narušila ruská invázia a odhaduje sa, že po februárovom vstupe ruských vojsk na Ukrajine uviazlo zhruba 20 miliónov ton obilia určeného na vývoz. Okrem toho sa zablokovali aj dodávky ďalších dôležitých exportných agrokomodít, ako kukurica či slnečnicový olej.

Export ukrajinských agroproduktov na svetové trhy sa obnovil po júlovom uzavretí dohody o otvorení bezpečného koridoru. Prvá loď týmto koridorom vyplávala 1. augusta. Podľa BBC sa pritom do 28. októbra cez tento koridor podarilo z Ukrajiny vyviezť 9,3 milióna ton potravín.

Mapa: Najväčší importéri ukrajinskej pšenice za obdobie 2020/2021 v tonách

Zdroj: World Economic Forum/USDA

Export agrokomodít z Ukrajiny sa postupne zrýchľoval. V samotnom septembri sa vyviezli 4 milióny ton. V októbri sa export obilia dokonca takmer dostal na predvojnové úrovne. Ako informoval Reuters, za prvých 17 októbrových dní bol vývoz iba o 2,4 % nižší, ako v rovnakom období minulého roka.

Ukrajina pritom pred vojnou patrila medzi najväčších svetových dodávateľov viacerých agrokomodít, nielen pšenice. Tu je prehľad tých, kde bola Ukrajina v roku 2021 medzi najväčšími piatimi globálnymi exportérmi.

TOP exportné agrokomodity Ukrajiny (údaje za rok 2021)

Slnečnicový olej  
Hodnota exportu 6,4 mld. USD
Objem 4,95 mil. ton
Podiel na globálnom exporte 46 %
Umiestnenie medzi globálnymi exportérmi 1.
Najvýznamnejšie trhy India, EÚ, Čína
   
Kukurica  
Hodnota exportu 5,9 mld. USD
Objem 23 mil. ton
Podiel na globálnom exporte 12 %
Umiestnenie medzi globálnymi exportérmi 4.
Najvýznamnejšie trhy Čína, EÚ, Egypt, Irán, Turecko
   
Pšenica  
Hodnota exportu 5,1 mld. USD
Objem 19 mil. ton
Podiel na globálnom exporte 9 %
Umiestnenie medzi globálnymi exportérmi 5.
Najvýznamnejšie trhy Egypt, Indonézia, Turecko, Pakistan, Bangladéš
   
Repka  
Hodnota exportu 1,7 mld. USD
Objem 2,7 mil. ton
Podiel na globálnom exporte 20 %
Umiestnenie medzi globálnymi exportérmi 3.
Najvýznamnejšie trhy EÚ, Pakistan, Spojené kráľovstvo
   
Jačmeň  
Hodnota exportu 1,3 mld. USD
Objem 5,8 mil. ton
Podiel na globálnom exporte 17 %
Umiestnenie medzi globálnymi exportérmi 3.
Najvýznamnejšie trhy Čína, Turecko, Saudská Arábia

Zdroj: World Economic Forum

Súvisiace články

Aktuálne správy