Eurokomisia potvrdila žiadosť Slovenska o platbu 708,8 milióna eur v rámci RRF

Európska komisia (EK) v stredu potvrdila, že v utorok (25. 10.) dostala od Slovenska druhú žiadosť o platbu v rámci Nástroja na obnovu a odolnosť (RRF) na vyplatenie finančnej podpory vo výške 708,8 milióna eur (bez predbežného financovania).
Komisia v tejto súvislosti pripomenula, že komplexný plán obnovy a odolnosti Slovenska bude financovaný z grantov vo výške šesť miliárd eur. O prvú platbu vo výške 458 miliónov eur bolo požiadané ešte 19. apríla.
Platby RRF sú založené na výkonnosti a závisia od toho, či Slovensko dokončí investície a reformy načrtnuté v predloženom národnom pláne obnovy a odolnosti.
Podľa správy EK druhá žiadosť Slovenska o platbu súvisí so 16 míľnikmi a cieľmi, ktoré zahŕňajú viaceré reformy v oblasti renovácie budov, prispôsobenia sa zmene klímy, vysokoškolského vzdelávania, výskumu a vývoja, sociálnej pomoci, zdravotnej starostlivosti, boja proti korupcii, podpory podnikateľského prostredia či digitalizácie.
Komisia má teraz dva mesiace na posúdenie žiadosti. Následne Hospodárskemu a finančnému výboru Rady EÚ postúpi svoje predbežné hodnotenie plnenia míľnikov a cieľov požadovaných pre túto platbu zo strany Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy