ZSD SR vyzval na zníženie cien guľatiny, Lesy SR zareagujú, keď to bude potrebné

Na zníženie cien drevnej guľatiny vyzval Zväz spracovateľov dreva (ZSD) SR štátne Lesy SR. Spracovateľom by to podľa jeho slov v súčasnej situácii, keď je cena guľatiny extrémne vysoká, ale ceny produktov z dreva sa, naopak, výrazne znížili, veľmi pomohlo. TASR o tom informoval ZSD SR.
Zväz vyzýva na tento krok Lesy SR preto, lebo štátne lesy sú smerodajne určujúcim subjektom v cenotvorbe na slovenskom trhu. „Ceny ihličnatej guľatiny sú na najvyššej úrovni za posledné tri roky, v priemere stojí kubický meter 130 eur, oproti cenám produktov, ktoré sa počas júla prepadli o 100 a viac eur na domácom i zahraničných trhoch,“ uvádza ZSD SR.
Ako ďalej informuje, sme svedkami prudko nastupujúcej recesie stavebníctva, ktoré prestalo odoberať stavebné rezivo, čo ovplyvňuje aj odber guľatiny spracovateľov od dodávateľov v štátnom i súkromnom sektore.
„Štátny podnik Lesy SR zavedením obchodnej stratégie do praxe nastavil základné rámce transparentného systému obchodovania s drevnou hmotou v časovom horizonte desiatich rokov. Týmto dokumentom sa zaviazal, že cenník sortimentov surového dreva bude stanovený s platnosťou na najbližší štvrťrok. Tento mechanizmus v obchodných vzťahoch dodržiavame. Uvedená cenotvorba je s našimi odberateľmi zmluvne dohodnutá aj v kúpnych zmluvách. Takto predvídateľne sme sa správali aj v časoch obrovského dopytu,“ uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.
Štátny podnik podľa nej rovnako so znepokojením vníma signály, ktoré naznačujú nástup recesie. „Chceme našich obchodných partnerov ubezpečiť, že situáciu na trhu s drevnou hmotou pozorne sledujeme a ak to bude potrebné, budeme primerane reagovať,“ dodala.
Podľa ZSD SR by aj slovenská vláda mala v situácii, keď je enormný dopyt po palivovom dreve, jasne deklarovať princíp, ktorý dovoľuje spaľovať iba to drevo, ktoré sa nedá mechanicky a ani chemicky spracovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy