Elon Musk: Továrne Tesly v Berlíne a Texase sú gigantické pece na peniaze

, CNBC Foto: TASR/AP

Továrne Tesly v Texase a Berlíne prichádzajú o „miliardy dolárov“, pretože prerušenia dodávateľského reťazca bránia výrobe elektrických vozidiel, uviedol generálny riaditeľ Elon Musk.

Berlínska továreň aj továreň v Austine sú momentálne gigantické pece na peniaze. Počuť obrovský dunivý zvuk, ktorý je zvukom horiacich peňazí,” povedal Musk. Najnovšie automobilky Tesly v Texase a Berlíne strácajú „miliardy dolárov“, keďže prerušenia dodávateľského reťazca bránia naštartovať výrobu, uviedol generálny riaditeľ Elon Musk v rozhovore zverejnenom tento týždeň. „Berlín a Austin práve teraz strácajú miliardy dolárov, pretože na jednej strane sú vysoké náklady a na strane druhej takmer žiadna produkcia. Naším hlavným záujmom je dostať Berlín a Austin do funkčného stavu a dostať Šanghaj späť do sedla naplno. Všetko ostatné je v podstate zanedbateľné.”

Musk povedal, že texaská továreň v súčasnosti „prichádza o šialené peniaze“ kvôli problémom s nárastom výroby áut s takzvanou batériou 4680, najnovšou technológiou Tesly. Zároveň sú nástroje na výrobu áut pre tradičné batérie 2170 „uviaznuté v prístave v Číne“.

„Pokúšať sa udržať továrne v prevádzke posledných pár rokov bolo veľmi zložité, ​​rovnako ako prerušenia dodávateľského reťazca boli vážne, až extrémne vážne,“ povedal Musk. „Posledné dva roky boli prerušenia dodávateľského reťazca absolútnou nočnou morou, prichádzala jedna vec za druhou a ešte sme sa z toho nedostali.”

V Číne nárast počtu ochorení na koronavírus v posledných týždňoch viedol k zablokovaniu vo veľkých mestách, ako je Šanghaj, kde sa nachádza závod spoločnosti Tesla. Tesla plánuje v prvých dvoch júlových týždňoch pozastaviť väčšinu výroby v tejto továrni, aby mohla prebehnúť modernizácia, uviedla v stredu agentúra Reuters .

Musk už oznámil plány na zníženie pracovnej sily Tesly o 10 % v nasledujúcich troch mesiacoch. Firma ale plánuje zvýšiť počet dohodárov. Prepúšťanie Tesly by sa dotklo približne 3,5 % jej celkovej pracovnej sily, povedal Musk tento týždeň .

Napriek problémom s dodávateľským reťazcom sa Tesla tento rok stále snaží vyrobiť 1,5 milióna áut, povedal Musk v apríli, aj keď varoval, že zákazníci musia na svoje vozidlá dlho čakať.

Súvisiace články

Aktuálne správy