Rusko uhradilo záväzky dolárových eurobondov v rubľoch, vec považuje za vybavenú

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruská federácia odoslala úroky z dvoch emisií dolárových eurobondov. Zaplatila v rubľoch, a tým považuje svoje záväzky voči veriteľom za splnené. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo financií, ktoré má platby úrokov z dlhopisov na starosti. Rusko odoslalo do centrálneho depozitára 12,51 miliardy rubľov, čo zodpovedá sume 234,5 milióna USD, uviedla agentúra Reuters.

Ministerstvo spresnilo, že ide o platby k eurobondom splatným v rokoch 2027 a 2047. "Svoje záväzky voči obsluhe štátneho dlhu Ruskej federácie si tak ministerstvo bezo zvyšku splnilo," uviedol úrad.

Prezident Vladimír Putin v stredu podpísal dekrét, ktorý umožňuje využiť dočasné procedúry, ktorej zmyslom je splniť zahraničné záväzky Ruska. Krajina je kvôli západným sankciám na pokraji vynútenej platobnej neschopnosti, a hoci peniaze na úhradu záväzkov voči zahraničným veriteľom má, kvôli sankciám ich nemôže prevádzať tak ako v minulosti.

Rusko čelí bezprecedentným sankciám za to, že vo februári jeho vojská napadli Ukrajinu. Európske krajiny potom urýchlili snahu zbaviť sa závislosti na ruských energiách, zatiaľ čo ďalšie štáty a firmy obmedzili vzťahy s Ruskom na minimum, prípadne ich úplne prerušili. Súčasťou sankcií je aj vyradenie kľúčových ruských bánk z globálneho finančného systému.

Ruské ministerstvo financií uviedlo, že prechádza na postup ustanovený v Putinovom dekréte. Znamená to, že platby úrokov bude v rubľoch odosielať do centrálneho depozitára, z ktorého sa budú sumy postupne distribuovať držiteľom dlhopisov. Záležať bude vždy na konkrétnych sankciách a byrokratickej záťaži, ktorá sa ku konkrétnemu investorovi vzťahuje.

Držitelia eurobondov, ktorých vlastnícke práva obmedzuje ruský finančný systém, dostanú zaplatené v rubľoch. Investorom, ktorým peniaze kvôli protiruským sankciám nemožno previesť, budú sumy pripísané na zvláštny účet v rubľoch v centrálnom depozitári.

"Aby sme zaistili úplný súlad so záväzkami voči eurobondom, ku ktorým sa Ruská federácia zaviazala, budú peniaze z tohto účtu viazané podľa súčasného trhového výmenného kurzu nominálnej meny, a to až do okamihu faktického vysporiadania s držiteľmi," uviedlo ministerstvo financií. Investori si budú musieť otvoriť účet v rubľoch, aby peniaze dostali.

Súvisiace články

Aktuálne správy