Spotrebiteľská dôvera vo Francúzsku vzrástla v júni na 15-mesačné maximum

Spotrebiteľská dôvera vo Francúzsku vzrástla tento mesiac na najvyššiu úroveň od začiatku pandémie nového koronavírusu. Uviedol to v utorok francúzsky štatistický úrad Insee.
Podľa údajov Insee dosiahol index spotrebiteľskej dôvery vo Francúzsku v júni 102 bodov. V máji predstavoval 98 bodov. Júnová hodnota indexu je tak najvyššia od marca minulého roka, ktorý bol prvým mesiacom, v ktorom vláda prijala obmedzenia proti šíreniu nového koronavírusu.
Júnový údaj Insee zároveň prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s rastom indexu na 100 bodov.
Celkový index spotrebiteľskej nálady podporilo viacero čiastkových indexov. Napríklad sa zvýšil počet domácností, podľa ktorých je vhodný čas na väčšie nákupy. Príslušný podindex vzrástol o 10 bodov na -2 body, čo je jeho najvyššia hodnota od februára 2018.
Zároveň klesol počet domácností, podľa ktorých je vhodný čas na šetrenie. Podindex klesol o štyri body na 36 bodov.
Zlepšili sa aj očakávania domácností v oblasti ich finančnej situácie v nasledujúcich mesiacoch. Príslušný čiastkový index dosiahol 2 body, čo predstavuje rast o 6 bodov a 4-ročné maximum.
Zároveň sa výrazne znížili obavy Francúzov, čo sa týka vývoja nezamestnanosti. Príslušný čiastkový index klesol o 19 bodov na 25 bodov, čo je najnižšia hodnota tohto podindexu od začiatku pandémie.

Súvisiace články

Aktuálne správy