Španielska ekonomika v 2. štvrťroku vzrástla o rekordných 18 %

Španielska ekonomika v 2. štvrťroku 2021 vzrástla o rekordných 18 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. Vyhlásil to v pondelok predseda vlády Pedro Sánchez pre rozhlasovú stanicu Cadena SER.
„Máme sľubné hospodárske oživenie,“ povedal Sánchez. „V kvartáli, ktorý sa blíži ku koncu, budeme mať hrubý domáci produkt (HDP) medziročne vyšší o 18 %,“ uviedol.
Vlani v rovnakom období však bola v Španielsku zavedená prvá a mimoriadne tvrdá blokáda na zastavenie šírenia nového koronavírusu, ktorá spôsobila pokles HDP štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny až o 21,6 %.
Vláda v Madride okrem toho v uplynulých dňoch predpovedala, že v medzikvartálnom porovnaní by sa HDP Španielska mohol v období apríl – jún 2021 zvýšiť o 1,6 % až 1,7 %. Údaje za 2. štvrťrok budú zverejnené koncom júla.
Obmedzenie pohybu na jar minulého roka v súvislosti s pandémiou zničilo španielsky turistický priemysel, ktorý sa pred infekciou podieľal približne 12 % na výkone ekonomiky, a znížilo produkciu v továrňach aj súkromnú spotrebu.
Španielska ekonomika minulý rok v období júl – september 2020 po uvoľnení reštrikcií nakrátko ožila a medzikvartálne vzrástla. V medziročnom porovnaní však HDP klesol o 8,6 %. Za celý minulý rok 2020 zaznamenalo Španielsko rekordný pokles HDP o 10,8 %.
Na konci roka 2020 a začiatkom roku 2021 sa španielska ekonomika opäť ochladila v dôsledku nových reštrikcií na zastavenie druhej a tretej vlny ochorenia COVID-19. K spomaleniu HDP prispelo aj nepriaznivé počasie.
Od konca marca 2021 však viaceré údaje signalizujú robustné zotavovanie ekonomiky, ktoré viedlo k revíziám rastu smerom nahor. Španielska centrálna banka teraz odhaduje, že HDP v tomto roku stúpne o 6,2 %.
Vláda v oficiálnej prognóze počíta s rastom ekonomiky v tomto roku o 6,5 % vďaka očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 a príspevkom z európskeho fondu obnovy na podporu zotavovania hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy