Poslancov čaká tretí rokovací týždeň, zídu sa v utorok

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v utorok (29. 6.) zídu na pokračovaní 32. schôdze. Čaká ich tretí rokovací týždeň. Poslanci majú, okrem iného, prebrať návrhy z dielne rezortu dopravy. Plénum má tiež rokovať o presune lesov v národných parkoch pod ministerstvo životného prostredia.
V utorok sa majú poslanci vrátiť k diskusii k novele zákona o kybernetickej bezpečnosti. Tá ráta s posilnením právomoci Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) v oblasti kyberbezpečnosti. Škodlivý obsah alebo škodlivú aktivitu v kyberpriestore by po novom mohol úrad zablokovať. Zaviesť by sa mohla aj všeobecná povinnosť poskytovať úradu súčinnosť.
Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) však predložil pozmeňujúci návrh, ktorým navrhuje vypustiť ustanovenie o blokovaní z celého návrhu zákona z dôvodu neprimeranosti výkonu kompetencií úradu.
Súčasťou programu je tiež novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, rokovanie o nej sa presúva už niekoľko schôdzí. Koaliční poslanci predložili návrh, vďaka ktorému by sa pre materské a základné školy mohla zaviesť nová kategória odborného zamestnanca – školská zdravotná sestra.
Na programe je tiež viacero noviel, ktoré predložili nezaradení poslanci. Príspevok vo výške 1,30 eura na dieťa za každý deň, v ktorom bolo v škôlke alebo v základnej škole a odobralo stravu, navrhujú nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Miroslav Kollár (nezaradený) predložil návrh legislatívy o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. Ďalší nezaradený poslanec Tomáš Valášek podal novelu, ktorou by chcel zaviesť transparentnejší model výberu riaditeľa Slovenskej informačnej služby.
Prerokovať by mali poslanci i návrh štátneho záverečného účtu SR za minulý rok, program stability SR na roky 2021 až 2024, ako aj výročnú správu Slovenského pozemkového fondu či výročnú správu o činnosti Ústavu pamäti národa.

Súvisiace články

Aktuálne správy